Povratak

(Ne)prijateljstvo dvaju mačora

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije dva mjeseca posvojila sam muškog mačića koji je sada otprilike star pet mjeseci. Prije tjedan dana, na cesti kraj kuće našla sam dva napuštena mala mačeta, od kojih je, na žalost jedno uginulo, no drugo dobro napreduje i hranim ga na bočicu. Veterinar je rekao da je to, također, muški mačić. Pošto je još jako malen (star mjesec dana), držimo ga u kući, dok je ovaj veći primoran spavati u garaži. Pošto se bliži jesen, i želim naviknuti ovog većeg da spava u kući, voljela bih sprijateljiti ta dva mačića, no to mi ne polazi za rukom. Kada malenog mačića stavim kraj ovog većeg, počne siktati i puhati i očito je da se jako boji. Ovaj veći, međutim, mu se želi približiti i pomirisati ga, uopće se ne čini da ga hoće napasti.

Bojim se da će se to, kad mali mačić malo odraste, promijeniti, i da ću dobiti dva neprijateljski raspoložena mačora, te da ću se jednog od njih morati odreći. Mogu li dva muška mačka koji nisu u rodu živjeti u miru na jednom teritoriju? Kako da ih sprijateljim?
Mirna

O: Društveno ponašanje mačaka vrlo je raznoliko, od divljih samotnjaka do onih koji vole društvo drugih mačaka. Njihova osobnost i društvene interakcije s drugim mačkama ovise o učenju u ranoj dobi, gustoći populacije mačaka i dostupnosti hrane.

Društveni kontakti su češći kada hrane ima u izobilju, jer je u tom slučaju manje razloga za borbu. Najvažniji čimbenik slaganja mačaka je krvno srodstvo. Drugi važan čimbenik je rana sterilizacija. Tako mužjaci dvorišnih mačaka imaju manje društvenih kontakata od nesterilizirane ženke, a kastrirani mužjaci imaju podjednako puno kontakata s drugim mačkama kao i sterilizirane ženke.

Društvena dinamika grupe mačaka podložna je promjenama. Prilikom prvih susreta može se javiti agresivno ponašanje, ali u većini slučajeva mačke konflikt pokušavaju riješiti govorom tijela. Pri tome koriste savijanje leđa u luk, pokazuju zube, kostriješe dlaku i sikću. Iznimno se događa da ovakvi susreti završe ozbiljnim napadom. Prave borbe mužjaka događaju se kada dolazi do prepirke oko razgraničenja teritorija, u vrijeme tjeranja ženki, kada mladi mužjaci ulaze u područja drugih mužjaka.

Na otvorenim prostorima suživot mužjaka nije rijetka pojava. Mladi mužjaci se pridružuju starijima i stvaraju labavo bratstvo mačaka u kojem, ako ima dovoljno hrane, u pravilu nema međusobne tuče. Oni se druže u koloniji i napadaju svakog odraslog mužjaka koji im se približi.

Prepustite Vašim ljubimcima da sami riješe ovaj konflikt. Kada se jednom postigne stabilnost unutar zajednice, nesuglasice će se rješavati pogledom ili povremenim udarcem šapom. U većini slučajeva gdje u kućanstvima živi više mačaka, nesuglasice su iznimno rijetke kad se jednom uspostavi društveni položaj.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr