Povratak

Nesretni mačak / Promjena ponašanja mačaka i otkrivanje uzroka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Molim Vas pomoć vezano uz drastičnu promjenu ponašanja kod našeg mačka. Naime, naš ljubimac star je 11 mjeseci, kastriran u 8.mjesecu života, a od veljače ove godine živi s nama u stanu. Do prije mjesec dana naš mačak bio je umiljat, zadovoljan, obožavao je naše društvo, spavao s nama na našem krevetu, čim smo sjeli odmah je bio na nogama, tražio igru, bio prava antistress mačka… međutim, sada kao da je to drugi mačak. Točnije, jako je nervozan, odlazi spavati u sobu u kojoj mi nismo, rijetko kad dođe u krilo, lupa repom kad mu se obratimo, često leži ispod kreveta ili stola (što do sad nije), agresivno se ponaša, napada nas kad povisimo ton na njega, nije zainteresiran za igračke koje su mu inače bile drage, ne želi spavati na svojoj deki ispod koje se gurao da bi zaspao, jako glasno i neobično mijauče ispred ulaznih vratiju i to i onda kada smo s njim u stanu i stvarno mi djeluje kao da je tužan i nesretan. Zanima me je li takvo ponašanje uzrokovano kastracijom, zbog moguće bolesti, stresa (s obzirom da ga vozimo u automobilu, na što se nikako ne može priviknuti) ili zbog života u stanu i nemogućnosti izlaska u prirodu (mada se prvih mjesec dana boravka u stanu ponašao sasvim normalno)?

Bi li ga trebali odvesti veterinaru, koju veterinarsku postaju za mačke u Zagrebu nam preporučujete i kolike su otprilike cijene pregleda? Zahvaljujem na odgovoru. Nesretni trio

O: Ponašanje mačaka može se promijeniti pod utjecajem različitih faktora. Primarnu važnost ima isključivanje organskih bolesti kao takvih, s obzirom na to da one mogu imati znatnu ulogu u tome, a veterinarski pregled je neizostavan korak ka diferenciranju takvih problema.

Brojne su druge, svakodnevne situacije i okolnosti koje imaju efekat na psihu i ponašanje mačaka.Već kirurški zahvat ima određeni utjecaj i poznato je da mačke u određenoj mjeri mogu promijeniti ponašanje nakon njega.Takve situacije naravno, nisu pravilo i razlikuju se individualno. Ono što može nekoj mački biti veliki problem, nekoj drugoj, ne predstavlja nikakvu poteškoću.To se ne odnosi na uobičajene i očekivane promjene ponašanja nakon kastracije, već na reakciju na anesteziju, postoperativnu bol i sl.

Također, sve ono što bismo mogli smatrati stresom, može mnogo utjecati na naše mace. Pri tome, stres podrazumijeva svaku promjenu rutine u mačjem životu i on može uključivati: promjenu hrane, pjeska, mjesta za pjesak, novi namještaj, novi tepih, nove ukućane ili izostanak starih, putovanje, drugačiju konfiguraciju namještaja ili bilo čega u stanu. Sve ono što smatramo važnim događajima u našem životu, svakako ima utjecaj i na mačku.

Zbog toga, ponekad nije lako ni jednostavno utvrditi šta je pokrenulo promjenu u ponašanju kod ljubimca. Posljednjih desetljeća, u zemljama zapadne Europe, razvijena je veterinarska bihevioristika, koja se bavi spomenutim problemima. U Hrvatskoj, osim jednim dijelom na Veterinarskom fakultetu, koliko je meni poznato, nema ozbiljne veterinarske bihevioristike. U većini slučajeva, očekuje se od veterinara kliničara da posjeduje znanja i na tom području, što nije realno za očekivati.

Što se tiče veterinarskih ambulanti, mi preporučujemo ambulantu na Veterinarskom fakultetu, na Klinici za unutrašnje bolesti. Nažalost, nisu mi poznate cijene njihovih pregleda.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr