Povratak

Nestabilnost nogu mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moji mačići imaju 1 mjesec i nekoliko dana. Majka im je umrla kada su imali 13 dana, hranio sam ih običnim mlijekom s cuclicom. Prije 3 dana jedno mače je počelo padati na noge, jedva se kretalo i stalno je padalo, kao da još nije prohodalo (a prije 5 dana stalno je trčalo). U čemu je tu problem? Hvala, Dejan

O: Od poroda mačići mogu puzati, a u dobi od dva tjedna započinju s tečnim pokretima. S tri tjedna mogu stajati, čuti, vidjeti, mirisati i reagirati. Kada navrše sedam tjedana, kreću se poput odrasle mačke, a s deset tjedana mogu hodati uzduž uske grede i imaju savršenu ravnotežu.

Visoko uzdignut rep dodatno im osigurava ravnotežu. Dakle, lagana nestabilnost stražnjih nogu mačića u dobi od mjesec i pol nije neobična pojava.

Općenito su uzroci abnormalnog kretanja u mačića: problemi sa živčanim sustavom, problemi s drugim sustavom organa u tijelu koje imaju utjecaja na to kako mozak ili živci funkcioniraju, slabost (mnogo mogućih uzroka, kao što je anemija, nedostatak hrane ili tekućine), ortopedski problemi (problemi s kostima i zglobovima) te problemi mišićnog sustava, a koji mogu biti urođenog ili stečenog porijekla.

Problemi ovakvog tipa mogu nastati i uslijed deficitarne prehrane vitaminima i mineralima, a naročito kalcija.

Tromboembolija je još jedan od uzroka slabosti stražnjih nogu koje nastaje začepljenjem krvih žila ugruškom i prekida dovoda kisika u stanice. Isto tako, i kalicivirus (uzročnik upale gornjih dišnih puteva) ponekad izaziva kratkoročni poliartritis (upala više zglobova) kod mačića.

Što se prehrane tiče, mačići u starosti nekoliko dana pa do oko tri tjedna trebaju oko 30-35 ml mlijeka za mačiće na dan, podijeljeno u 9-12 obroka, a ovisno o veličini mačića i stanju. Trebali bi se hraniti svaka dva sata. U ponudi Pet centra možete pronaći zamjenska mlijeka za mačiće: Canina Mlijeko za mačiće, Beaphar Kitty milk, Gimpet mlijeko za mačiće i Ebi-vet Kitty Milk. U ovoj dobi Vašem mačiću možete uz mliječni obrok ponuditi i neki od superpremium programa (Hill`s, Eukanuba, Royal Canin), koji predstavljaju optimalan izvor svih nutrijenata, pa tako i minerala i vitamina, te postupno u potpunosti preći na isti.

O hranidbi mačaka kravljim mlijekom možete pročitati ovdje.

U ponudi ljekarni Pet centra je i Immunoboost pasta koja sadrži kolostrum, esencijalne masne kiseline, probiotske bakterije i vitamine koji predstavljaju potporu mačkama oslabljenog imunološkog sustava. 

Ukoliko primijetite da nestabilnost stražnjih nogica niti nakon deset tjedana ne prestaje, svakako odvedite mačiće veterinaru kako bi se napravio odgovarajući klinički pregled te dijagnostički postupci kojima će se ustanoviti točna dijagnoza. Također, ako se mačić čini slabim, dehidriranim ili bolesnim nemojte čekati s posjetom veterinaru koji će na osnovu pregleda utvrditi o kakvim se problemima radi, poduzeti odgovarajuću terapiju te Vas prema nalazu savjetovati o daljnjoj njezi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr