Povratak

Neujednačeno povećanje mliječnih žlijezda mačke nakon okota / Neuobičajen izgled mačića i tjelesne deformacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Mačka mi se okotila prije sat, dva, šest mačića, međutim tri cice su joj samo nabubrile i u njima ima mlijeka, ali ostale nisu pa se otimaju za sisi, zanima me da li će mlijeko nadoći i na ostale sise? Zvala sam veterinara, ali mi je reko da dođem kod njega s mačkom, bez mačića da joj da hormon neki za mlijeko? Okotila je jedno mače, defektno sad ne znam da li mu je ona stala na noge ili se takav rodio, ima izvrnute obje noge prema gore, ne znam šta da radim s njim, plačem od tuge već dva sata, ne znam šta da radim, POMOZITE! Unaprijed zahvaljujem, Dragana

O: Povećanje mliječnih žlijezda u mačaka nastupa već u drugoj polovici graviditeta otprilike u vrijeme kada se uočava i povećanje obujma trbuha. Prudukcija mlijeka hormonski je uvjetovana, a nakon okota dodatan stimulans na produkciju čini masiranje mliječnih žlijezda od strane mačića. Novorođeni mačići pronalaze sisu svojim nosom, a šapicama masiraju žlijezdu kako bi stimulirali, osim produkcije mlijeka i njegovo otpuštanje iz mliječne žlijezde.

Svaki pak mačić sisa jednu određenu sisu kod svakog hranjenja pa pokušajte pratiti dinamiku sisanja mačića, a po potrebi uskočiti sa stavljanjem pojedinog mačića na istu, odabranu sisu.

Ovo napominjem iz razloga što je najbitnije da mačići posisaju što više majčinog mlijeka do 12 sati nakon rođenja, s obzirom da je već nakon 16-24 sata nakon rođenja znatno smanjena resorpcija majčinih protutijela. Do poremetnje u funkciji mliječnih žlijezda dovode najčešće hormonski disbalansi spolnih žlijezda, žlijezde štitnjače, ali i drugi uzroci koje je jedino moguće potvrditi pregledom u veterinarskoj ambulanti.

Više o potonjoj problematici već sam ranije pisala pod naslovom Mačka nema mlijeka nakon okota - postporođajne komplikacije.

Vezano pak uz neuobičajen izgled jednog od mačića, nažalost razvoj mačića u maternici ponekad završi nekom od tjelesnih deformacija koje mogu biti od sasvim blagih te ne opterećuju macu tijekom života ili pak toliko jako izraženih da ometaju normalne životne funkcije mačke. No, deformacije se općenito dijele na: nasljedne, razvojne i stečene, a mogu biti morfološke i funkcionalne. Nasljedne deformacije genetski su uvjetovane, a vrlo često je ta nepoželjna kombinacija gena posljedicom parenja u bliskom srodstvu. Zatim, razvojne, koje imaju utjecaja na mačića tijekom razvoja u maternici, a vidljivi su pri porođaju.

Mogući uzroci ove anomalije su bolest ili ozljeda majke mačke tijekom graviditeta, parenje u krvnom srodstvu, lijekovi ili slučajno trovanje. Infekcije, a naročito virusne (panleukopenija), u majci mogu oštetiti nerođene mačiće. Zatim, tvari koje oštećuju fetus u razvoju (teratogene tvari); lijekovi, sredstva za čišćenje u kućanstvu, toksini iz okoliša i konzervansi u hrani mogu biti uzrokom razvojne deformacije.

Stečene tjelesne deformacije označavaju one koje su nastale nakon rođenja, a posljedicom mehaničkih čimbenika (udarac, pad, prignječenje ....).

Kako je na ovaj način nezahvalno i teško pretpostaviti, a tako i prognozirati problematiku kod Vašeg mačića, morat ćete ga odnijeti u veterinarsku ambulantu na pregled. Svakako vodite računa da redovito uzima majčino mlijeko, da je na toplom te da ga majka masira nakon obroka kako bi mu poticala probavu. U prvih 24-48 sati života svaki bi mačić trebao dobiti 1 ml mlijeka svakih sat vremena. Svaki dan se ta količina povećava za 0,5 ml dok se ne postigne maksimum od 10 ml po obroku. Broj obroka po danu trebao bi biti 9-12.

Ukoliko ste pak kod Vaše mačke majke primijetili neke od navedenih simptoma postporođajnih komplikacija, savjetujem da se ipak obratite Vašem veterinaru u ambulantu, kako bi na osnovu pregleda utvrdio o kakvom se problemu radi te poduzeo odgovarajuću terapiju na vrijeme.

Mački majci do tada treba ponuditi visokokvalitetnu hranu u količinama koje ona želi, a ukoliko je letargična i ne uzima sama hranu, treba je ručno hraniti i napajati brizgalicom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr