Povratak

Obrada apscesa i opasnosti u kontaktu s djecom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije desetak dana uočila sam ranu promjera oko pola cm na vratu našeg mačka. Pozvala sam veterinara i on mi je dao kremu Flogocid za mazanje rane. Rana je zarasla u roku od par dana. Ali nedugo nakon toga pojavila se druga centimetar dalje od stare koja je imala i gnojni iscjedak. Oko rane se stvorilo otečeno područje. Pozvala sam ponovo veterinara i on je dao mački inekciju kortizona i antibiotik u tabletama. Mačka stalno liže i srbi to mjesto. Pokušala sam stavljati zavoj koji je iščupala. Veterinar je rekao da je to gnojni apsces. Interesira me da li bi se trbala izvršiti još neka terapija i da li je taj iscjedak iz rane opasan za čovjeka. Imam djecu koja vole mačku i često je diraju. Pozdrav, Natalija

O: Apsces predstavlja nakupinu gnoja u novostvorenoj šupljini. Uglavnom nastaje kao posljedica infekcije ubodnih ili ugriznih rana, infekcije potkožnih hematoma, kao posljedica flegmone i slično. Može se javiti u bilo kojem tkivu u organizmu, pa ih prema tome dijelimo na: supkutane, mišićne, subpleuralne, koštane itd.

Klinički, apsces predstavlja temperiranu, fluktuirajuću, oštro ograničenu oteklinu u tkivu.

Svaki apsces građen je od šupljine ispunjene gnojem i vezivnotkivne čahure koja služi kao barijera između zdravog i bolesnog tkiva.

Međutim, budući se sadržaj gnoja u apscesu s vremenom povećava, postoji mogućnost od širenja sadržaja po ostalim tkivima.

Upravo iz tog razloga treba obavezno napraviti inciziju i evakuirati gnojni sadržaj, zatim pretražiti unutrašnjost čahure (zbog eventualnog prisustva stranih tijela), a onda unutrašnjost isprati vodikovim peroksidom ili jodom, te postaviti dren. Kod težih oblika, šupljinu treba tuširati otopinom joda ili drenirati jodnom gazom.

Ukoliko se radi o nezrelom apscesu (ne fluktuira, a okolina mu je flegmonozna), treba stavljati tople obloge, a životinji aplicirati antibiotike.

Kako biste spriječili mačku da liže ili dira oboljelo mjesto, možete joj staviti ovratnik.

Što se tiče gnojnog iscjetka, on sadrži piogene bakterije, stoga nastojte da djeca nakon svakog igranja s mačkom dobro operu ruke, a ako se radi o maloj djeci, možda bi ipak najbolje bilo da im onemogućite kontakt s mačkom dok joj rana ne zaraste.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr