Povratak

Odbijanje hrane nakon sterilizacije / Prehrana tijekom oporavka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Sterilisala sam macu pre 6 dana. Posle operacije 24 sata je konstantno povraćala, a posle toga na 12 sati jedanput. Vode pije, ali evo već 6. dan ništa nije jela. Ne znam kako da je nateram i jako se brinem. Mislim da je doživela jako velik stres prilikom zahvata, ali ne znam kako da je nateram da se vrati u normalan život.
Hvala vam puno unapred, Jelena

O: Vrlo temeljito i opširno o razlozima odbijanja hrane u mačaka, kao i o nekim pripravcima za poticanje apetita  pisala je kolegica Zdravka Rumiha dr.vet.med. ovdje i ovdje.

Za nadoknadu izgubljene energije savjetujem Vam da pokušate s visokoenergetskim, kvalitetnim hranama kao što su Royal Canin "Recovery", Royal Canine "Convalescence", Eukanuba "High Calorie"  ili Hill's "a/d". Takve hrane, osim što zadovoljavaju sve dnevne nutricionističke potrebe organizma mačke, dodatno su formulirane da održe odgovarajuću funkciju imunološkog sustava te su dokazano korisne tijekom oporavka i u prevenciji komplikacija.

Od sredstava za otvaranje apetita možete davati "Calo-pet" pastu. To je energetska pasta obogaćena životno potrebnim vitaminima, mineralima i taurinom. Ova pasta se nudi u slučajevima gubitka apetita ili nedovoljnog uzimanja hrane kao izvor energije za organizam. Tako se istodobno potiče apetit i uzimanje hrane.

Od drugih dodataka prehrani u obzir dolaze: beta-karoten, vitamin E, vitamin C, vitamini B-kompleksa, selen,...

Također Vam savjetujem da se prije uzimanja bilo kojih od gore navedenih hrana ili dodataka hrani konzultirate s Vašim veterinarom, koji će isto tako biti u mogućnosti, a sve prema povijesti bolesti te trenutnom zdravstvenom stanju ljubimca, preporučiti i neke druge preparate.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr