Povratak

Određivanje spola malih mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Lijepo Vas molim da mi objasnite na koji način mogu odrediti spol mačića starih oko dva mjeseca. Naime, našli smo tri napuštena mačeta, a kako već imamo dvije odrasle mace, namjeravamo ih pokloniti, ali bismo htjeli utvrditi kojeg su spola.
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru, Petar

O: Određivanje spola kod mladih mačića nešto je teže nego kod npr. malih štenaca jer se spolni organi nalaze na istom mjestu (odmah ispod analnog otvora) i nisu toliko uočljive vanjske razlike.

Kod nešto starijih životinja, posebno nakon puberteta, mužjaka je puno lakše prepoznati po tada već dosta izraženim testisima.

Vanjski spolni organ i kod mužjaka i kod ženke nalazi se odmah ispod analnog otvora ali je kod ženke razmak između analnog otvora i spolnog organa nešto veći. Druga razlika je u obliku otvora na vrhu spolnog organa - kod ženke otvor je u obilku proreza dok je kod mužjaka okrugli otvor kroz koji nakon blagog pritiska izlazi penis.

Ukoliko imate poteškoća u određivanju spola najbolje je da se obratite najbližem veterinaru za male životinje ili nekome tko ima iskustva u uzgoju mačaka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr