Povratak

Određivanje starosti mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivan Marić, dr. vet. med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molim da mi pomognete. Udomila sam mačka. Voli se igrati, naučen je na pijesak, spava, jede, ali ne znam koliko je star. To ne znam kako ustanoviti, on je mješavina domaće i perzijske mačke, vrlo umiljat, ne mijauče često, da se nositi (poput krpe).
Hvala, Renata

O: Pregled zubala najpouzdaniji je način određivanja dobi kod životinja, iako ni na ovaj način ne možemo odrediti potpuno točnu dob, već samo približnu. Kod mladih životinja dob se određuje na osnovu stupnja izrasta pojedinih zubi.

Kod odraslih životinja određujemo stupanj istrošenosti zubala pa je i ocjena više podložna subjektivnosti promatrača.

Malom mačetu u dobi od 2-4 tjedna počinju izbijati mlječni sjekutići. U dobi od 3-4 tjedna izrastaju im mlječni očnjaci, a u dobi od 4-6 tjedana mlječni predkutnjaci na dojnjoj vilici. Mače staro 8 tjedana ima sve mliječne zube. Stalne sjekutiće mačiću izrastaju u dobi od 3,5-4 mjeseca, a stalni očnjaci u dobi od 4-5 mjeseci.

Kompletno izraslo, stalno zubalo mačić ima u dobi do 7 mjeseci.

Nakon što mače ima sve zube, daljnja dob se određuje na osnovu istrošenosti zubi pa je preopruka da, ukoliko niste u mogućnosti na osnovu ovih podataka utvrditi dob Vašeg mačića, zatražite to od Vašeg veterinara prilikom iduće posjete.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr