Povratak

Ogrlica sa zvončićem

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Smetaju li mačkama ogrlice sa zvončićem koje zveckaju?
Zahvaljujem unaprijed, Olja

O: Mačke su bića sa izraženim osjećajem individualnosti. Ponekad mogu biti vrlo uporne u pokazivanju svega onoga što žele, a što ne. Za razliku od psa, kada mačka nešto napravi, ona to radi isključivo kako bi prvenstveno zadovoljila sebe, dok pas radi sve ono što mu naredi vlasnik, s ciljem da mu udovolji.
Vaša je uloga usmjeriti mačku s namjerom da ona napravi nešto što Vi od nje želite.

Ogrlica za mačku predstavlja strani predmet, koji nije navikla nositi. Uglavnom ga vlasnici stavljaju kao dekoraciju na svog ljubimca, što je u redu ukoliko se mačka drži u zatvorenom prostoru. Međutim, ukoliko mačku puštate van, njena istraživačka priroda će je tjerati da se provlači po svakakvim mjestima (grmlje, drveće, uski prolazi...) na kojima se kriju opasnosti da ogrlicom zapne o nešto i uguši se. Iz tog Vam razloga (ako mačku puštate izvan kuće ili stana) nikako ne bih preporučila da joj uopće i pokušate staviti ogrlicu.

Na tržištu postoje dvije različite varijante ogrlica - ''obične'' i one koje imaju mali zvončić. Dok se mačka privikava na ogrlicu ''obična'' bi bila bolja varijanta, no i to treba teći postupno. Najbolje bi joj bilo ogrlicu najprije staviti na pod i ostaviti je tamo nekoliko dana da je maca može ponjušiti i istražiti. Kada upozna novi miris, možete joj ogrlicu staviti na vrat. U početku neće biti previše sretna s ''modnim detaljem'' koji ste joj odabrali (pokušat će šapama skinuti ogrlicu, izvlačiti će glavu...), ali kroz nekoliko dana bi se trebala naviknuti. Bitno je da Vi budete uporniji od nje i koliko god je puta ona pokuša skinuti, ne smijete odustajati i svaki put joj ponovo stavite ogrlicu.

Ogrlice sa zvončićem u principu nisu toliko bučne da bi ih se mačka plašila, ali možda bi bilo najbolje postupno je navikavati na zvuk zvončića. Naime, njoj je taj zvuk stran pa će je zvonjenje u blizini glave zbunjivati - nešto se čuje, a ne može dokučiti iz kojeg smjera, niti to ''nešto'' može vidjeti. Nije loša varijanta pustiti macu da se neko vrijeme igra s takvom ogrlicom, kako bi se priviknula na zvuk zvončića, a da joj zatim postupno, svaki dan u što dužem vremenskom intervalu, stavljate i skidate ogrlicu. Na taj će se način naviknuti na činjenicu da joj se nešto nalazi oko vrata, a osim toga, s vremenom će prihvatiti i zvuk zvončića.

Tek kada uočite da se maca s ogrlicom ponaša posve opušteno, možete biti sigurni da Vam je namjera uspjela.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr