Povratak

Opasnost od motornog ulja na dlaci mačke / Preparati za bolje stanje dlake i kože

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Nedavno mi je mačak došao doma sa velikom mrljom od auto ulja na glavi. Ja sam ju pokušala malo oprati šamponom za mačke, ali nisam uspjela sve. Prije 2 dana mu je počela otpadati dlaka na tom mjestu i koža mu se ljušti. Što mogu poduzeti? Hoće li mu ponovno narasti otpala dlaka?
Hvala i lijep pozdrav, Iris

O: Ovakve nezgode mogu u mačaka dovesti do isušivanja kože te posljedično sklonosti iste ka iritaciji i infekciji. Motorno ulje, osim što je preagresivno za osjetljivu kožu mačke, može dovesti i do otrovanja ako se u potpunosti ne ukloni.

Naime, mačka svojim uređivanjem unosi i one tvari koje se nađu na površini kože i dlake. Iz tog je razloga bitno dobro ukloniti sve mrlje. Često je u ovakvim slučajevima nemoguće jednim šamponiranjem ukloniti sve, no, blagim šamponom za mačke i toplom vodom u nekoliko navrata mrlje od motornog ulja se u potpunosti uklanjaju. Svakako vodite računa da šampon dobro isperete nakon kupanja. Također, možete i ošišati dlaku ako je to potrebno.

Primijetili ste i ispadanje dlake. To je česta pojava kod naših kućnih ljubimaca nakon kontakta sa agresivnijim tvarima. No, takve tvari ne oštećuju korijen dlake te će doći do ponovnog izrastanja. Normalno je potrebno oko 6-8 tjedana da se dlačni pokrivač u potpunosti obnovi na oštećenim mjestima.

Svakako bih Vam preporučila da mački u hranu dodate "Dermanorm ulje" koje sadrži esencijalne masne kiseline za popravljanje stanja dlake i kože: Cis-linolna kiselinu, Gama-linolensku kiselinu, Ajkosapentensku kiselinu, Dokosaheksensku kiselinu. Ulje sadrži specijalne esencijalne masne kiseline u optimalnom omjeru omega 6 i omega 3 masnih kiselina (5-10 : 1). Dermanorm ulje se primjenjuje kod masne dlake s peruti, prhutanja kože, kod kožnih bolesti te kod ispucane dlake bez sjaja. Općenito se može davati i u vrijeme mijenjanja dlake i kod lošeg općeg stanja dlačnog pokrivača i kože.

Možete još koristiti i "Ungiotin mite" prašak te Lavetta kapi (Beaphar) koji sadrže vitamin H-biotin, zaštitni faktor za dlaku i kožu. Upotrebljavaju se kad je poremećen rast noktiju i dlake kod pasa i mačaka, kod ispadanja dlake, rijetke dlake i dlake bez sjaja.

Sve ovo možete kombinirati. Preporučuje se uzimanje ovih preparata kroz dulji vremenski period kako bi bili vidljivi rezultati.

Pozivam Vas da svakako posjetite Pet centar i konzultirate veterinara o ovim preparatima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr