Povratak

Oporavak mačka nakon udarca automobila

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
albert finta


Odgovara:
Albert Finta, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam mačka, godinu dana starog. Udario ga je auto, no još je živ. Na zadnje noge nije uopće mogao hodati, odveli smo ga veterinaru. Rekao je da bi ga trebalo eutanizirati, no ja nisam dala. Sada, prošlo je četiri dana od toga, počeo je hodati ponovo. Je li to normalno? Trebam li ga ponovo odvesti veterinaru?
Dorotea

O: Traume uzrokovane udarcem automobila među češćim su ozljedama koje se događaju kod mačaka i pasa. Posljedice mogu biti različite, a ovise o jačini udarca. Osim unutarnjih i vanjskih krvarenja, moguće su i frakture kostiju ekstremiteta, zdjelice, kralježnice, rupture ligamenata i mokraćnog mjehura, ruptura dijafragme. Budući da je Vaša mačka prohodala, pretpostavljam da se ne radi o nikakvom prijelomu.

Mačka mora biti pod stalnim nadzorom zbog mogućnosti nekakvih mikrotrauma. Savjetujem Vam da ga pokušate hraniti nekom od medicinskih dijetetskih hrana koje su namijenjene za prehranu tijekom oporavka.

U ponudi ljekarne Pet centra nalazi se Royal Canin Recovery, a/d Hill's, Convalescence od Purine ili High calorie od Eukanube. To su potpune dijetetske hrane za pse i mačke koje sadrže visoku razinu energije i esencijalnih hranjivih tvari.

Ukoliko primjetite promjene u ponašanju, nekordinirane kretnje i sl., obratite se svom veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr