Povratak

Opstipacija kod mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije dva dana smo udomili mačića u jako lošem stanju (neishranjen, rahitičan, prepun buha i pasivan). Bivši vlasnik kaže da ima mjesec dana (iako izgleda da je nešto stariji, ali jako mršav). Prvi dan je jeo lijepo (komadići kuhane govedine i malo suhe hrane) i vršio veliku nuždu. Međutim slijedeći dan, nakon što smo ga očistili od buha i okupali, primjetili smo oteklinu ispod repa. Maca nije vršila nuždu, pokušava, ali ima prozirni, gusti iscjedak iz anusa (čak sam joj stavila malo antibiotske masti protiv hemeroida na to mjesto). Naknadno smo saznali da je ozlijeđena, pregažena na tom dijelu (iako, miče repom i hoda na zadnjim šapama, ali opće stanje joj je loše).

Znam da treba ići veterinaru, ali zanima me o čemu bi se moglo raditi, na što taj iscjedak ukazuje i mogu li joj nešto dati odmah nešto da izvrši nuždu, jer se jako muči? Hvala, Ana 

O: Defekacija je skup refleksnih radnji s pomoću kojih se životinja oslobađa ekskremenata. Promatrajući životinju dok defecira moramo gledati stav koji je pritom zauzela, tok i trajanje defekacije i količinu izlučenih ekskremenata, te učestalost defekacije u toku dana. Sve domaće životinje prilikom defekacije zauzmu fiziološki stav koji je tipičan za svaku vrstu. Defekacija je otežana kad se životinja dugo priprema za defekaciju, kad uzastopno zauzima stav i napinje se, a pri tom izluči samo malo ekskremenata ili uopće ne defecira (tenezam). Ako životinja izlučuje ekskremente, a da ne zauzme fiziološki položaj, defekacija je nesvjesna i to je inkontinencija.

Začep crijeva ili opstipacija (coprostasis) je najčešće posljedica nepravilnog držanja i nepravilne prehrane životinja. U mačaka začep mogu uzrokovati dlake što ih životinja proguta ližući se. Upala kože u okolini anusa, dlake slijepljene oko anusa, upala analnih vrećica također mogu uzrokovati zastoj ekskremenata, jer je tada defekacija bolna i zakočena. Uzrok opstipacije može biti i u tome što životinje nemaju dovoljno prilike da vrše nuždu, npr. kod mačaka koje se drže u kući, nedovoljan broj wc-a (teritorijalno ponašanje). Začepljene životinje se često napinju, zauzimaju stav kao da će defecirati, a ako uspiju istisnuti nešto ekskremenata, ekskrementi su suhi i tvrdi. Kasnije se rektum više ne otvara, leđa su pogrbljena, hod je ukočen, a katkad se očituje slabost stražnjih nogu. Kako je najčešće začepljen rektum, može se u njemu prstom kroz anus ili palpacijom kroz trbušnu stijenku opipati masa ekskremenata često tvrda poput kamena. Anus i vidljivi dio sluznice rektuma su ožareni. U početku je apetit nepromijenjen, no uskoro se smanji, a ako začep potraje nekoliko dana životinja počne povraćati, a opće joj se stanje poremeti zbog intoksikacije. Temperatura je normalna ili snižena, a povišena temperatura znak je enteritisa (upala crijava) ili peritonitisa (upala potrbušnice).

Otežano vršenje nužde može biti posljedica ozljeda zdjeličnih kostiju i kralježnice, kada često dolazi do kompresije i prekida živca koji je odgovoran za inervaciju debelog crijeva. Ovakva stanja najčešće nastaju kod ozljeda. Kronična opstipacija debelog crijeva može dovesti do stanja koje nazivamo megacolon-kronično i abnormalno dilatirano debelo crijevo. Kako je maca bila ozlijeđena moguće je da se radi o suženju pelvičnog kanala. Ukoliko se radi o ženskoj maci preporučit ćemo sterilizaciju jer bi okot prirodnim putem za takvu macu bio nemoguć. Ako se u stolici pojavljuje krv, a maca je istovremeno jako mršava postoji mogućnost da se radi o malignoj bolesti crijeva, pa u tom slučaju prognoza nije dobra.

Svakako Vam preporučam da macu odvedete veterinaru što prije, te čišćenje od crijevnih nametnika. Možete joj pomoći davanjem parafinskog ulja direktno u usta i u anus, no to je svakako samo privremeno riješenje. Trebalo bi što prije otkriti pravi uzrok ovome stanju te započeti s adekvatnom terapijom. Uz to ide i dijetna ishrana, medicinskom hranom, koja je bogata vlaknima i na taj način omogućuje lakše pražnjene crijeva.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr