Povratak

Opća slabost, nedostatak apetita, povišena temperatura i leukociti - virusne i bakterijske infekcije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. med. vet.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam mačka koji će oko godinu star. I od nedjelje je jako slab, ništa ne jede ne pije. Odveli smo ga odmah u veterinara i  tamo se ustanovilo da ima temperaturu visoku 40, zatim su mu dali antibiotik - pišem Vam u zagradu što je veterinar napisao na nalazu( inapetenca,penicilin,amox i sulfadimidin) zatim mi je rečeno da dođem za dva dana da primi novu dozu. U međuvremenu, ja kod njega ne vidim neki veliki pomak. Jučer smo bili ponovo i vet. je vadio krv i rekao da ima povišene leukocite te se odlučio na antibiotik koji se prima 3 dana(sad je ovaj put dobio još i enroxil, infuziju i biodil). Danas smo išli primiti 2 dozu no ja kod njega ponovo ne vidim velikog pomaka. Jako slabo jede i pije, teško mu se kretati, teško diše. Sada mene zanima, budući da će sutra 3. antibiotik ići primiti, što da radim ako mu opet ne bude bolje ? Na što bi mogli ukazivati ti visoki leukociti? Je li možda potrebno promijeniti terapiju? Srdačno zahvaljujem. Lijep pozdrav. Maja

O: Opća slabost, inapetenca, povećana tjelesna temperatura, uz povećanu leukocitnu komponentu krvnog nalaza, opći su simptomi čitavog niza virusnih i bakterijskih infekcija.

Pojava bolesti je prisutna tijekom cijele godine, no zbog činjenice da mačke u toplijim mjesecima češće i duže borave vani, kao i da se više međusobno druže, pare, češća im je pojavnost. Najčešće viroze u mačaka su: mačji rinotraheitis, mačji kalicivirus, panleukopenija mačaka, leukemija mačaka, virus mačje imunodeficijencije - FIV, zarazni peritonitis...

Činjenica da je mačka pod terapijom antibiotika, sulfonamida, potvrđuje sumnju na virozu s obzirom na to da nema poboljšanja u pogledu zdravstvenog stanja, jer antibiotik ne djeluje na virusne infekcije. Antibiotska terapija je indicirana i kod virusnih infekcija kako bi se spriječile moguće sekundarne infekcije bakterijske etiologije. Povećan broj leukocita je indikativan nalaz kod svih upalnih stanja (osim kod mačje leukopenije, gdje je broj leukocita smajnen ispod normale).

Dugotrajne apstinencije hrane i vode dodatno otežavaju zdravstveno stanje i oporavak, stoga bi Vašem ljubimcu bilo uputno aplicirati infuziju glukoze i fiziološke otopine s vitaminsko mineralnim pripravcima (Biodyl), što će Vaš veterinar bez sumnje učiniti bude li takvo stanje potrajalo.

Također, predlažem Vam da sami pokušate ponuditi hranu medicinskog karaktera (veterinarske dijete), primjerice  Royal Canin Recovery – u konzerviranom obliku koju možete rastopiti sa vodom i špricom aplicirati u usta. Također, u tu svrhu možete koristiti i Calo-pet pastu te multivitaminsku pastu za mačke. Navedeni proizvodi dostupni su u veterinarskim ljekarnama Pet centra.

Želim Vam brz i uspješan oporavak Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr