Povratak

Oteklina iznad oka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Mačak je star 10 mjeseci i već neko vrijeme ima kvrgu srednje veličine iznad oka i to mu je oko napola zatvoreno. Zanima me koji je uzrok tome i kako mu mogu pomoći?
Hvala. Ana 

O: Oteklina koju opisujete mogla bi biti kožna cista, apsces ili hematom, a nastala mehaničkim (udarac, ogrebotina, porezotina,...) ili mikrobiološkim uzročnicima. Ciste su vrećaste ili loptaste tvorbe koje su zatvorene sa svih strana, obložene slojem pokrovnih stanica i ispunjene tekućim ili kašastim sadržajem.

Kožne ciste se razvijaju unutar kože. Apscesi su novonastale šupljine koje su ispunjene gnojem, a mogu biti posljedica ozlijeđivanja. Procesi su okruženi čahurom, a nalaze se pod kožom. Često su praćeni bakterijskim infekcijama, a nerijetko se događa i širenje infekcije unutar organizma, što rezultira sepsom. Prilikom formiranja apscesa nastaje kvrga ispod kože, tvrda je i bezbolna. Ova stanja zahtijevaju što hitniju antibiotsku terapiju. Hematom je izljev krvi u novostvorenoj šupljini u tkivu. Nastaje naglo na mjestu gdje krv iz ozlijeđene žile pod tlakom ulazi u tkivo. Hematom se povećava dok tlak izljevne krvi ne dovede do kompresije (pritiska), ozlijeđene krvne žile. On je netemperirana, bezbolna ili umjereno bolna, fluktuirajuća polukuglasta oteklina. Veličina hematoma ovisi o veličini i vrsti krvne žile i kvaliteti tkiva (da li se radi o labavom ili kompaktnom tkivu). Organizam sanira hematom, ovisi o njegovoj veličini, o promjenama tkiva koje je prožeto krvlju, općim uvjetima cirkulacije i kvaliteti krvi. Tijelo, malo po malo, resorbira sam hematom na način da ga rastavlja na molekule te putem krvnog i limfnog sustava evakuira. No, taj proces može biti vrlo dug, a ponekad zbog smještaja samog hematoma i njegovog oblika nije moguće potpuno ga resorbirati. Punkcijom hematoma se dobiva krv ili serum. Mali hematomi se mogu resorbirati u cijelosti, dok veće hematome treba otvoriti uz prethodnu punkciju na najnižoj točki hematoma. Sadržaj hematoma se mora spontano iscijediti i parenteralno se apliciraju antibiotici zbog moguće infekcije.

Na žalost, jedina stvar koju Vam mogu preporučiti je da odete na Veterinarski fakultet na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju, kako bi specijalista oftalmolog napravio specijalistički pregled i utvrdio točno koji dio oka je ozlijeđen i tako krenuo s ciljanom terapijom. Bez dijagnostičkog pregleda oka, koji uključuje i vanjski pregled oka i pregled oka oftalmoskopom, nije moguće postaviti točnu dijagnozu.

Broj Veterinarskog fakulteta u Zagrebu je: 01/2390 111, a radno vrijeme Kirurške klinike je od ponedeljka do subote od 9-11 i 16-18 sati, nedjeljom od 9-11.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr