Povratak

Oteklina na trbuhu mačka uslijed alergije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Mačak ima nešto natečeno između zadnjih nogu, mekano je. Mislila sam da su mu se možda upalile mliječne žlijezde, ali kad sam ga vodila kod veterinara, rekao mi je da je to alergija i mačak je dobio injekciju kortikosteroida, ali oteklina mu se nije smanjila i često se liže. Ne znam je li dijagnoza u redu? I zanima me, mislite li da bi mu pomoglo ako kupim neku hranu protiv alergija (čula sam da postoji takva hrana)?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru! Nancy

O: Različite promjene na koži i dlaci mogu biti posljedica alergija, gljivičnih i bakterijskih infekcija te parazitarnih invazija. Alergije mogu imati veoma nespecifične simptome, a može se raditi o alergijskoj reakciji koja je posljedica prisutnosti buha, kao i alergiji na neku komponentu hrane ili reakciji na neke tvari iz okoliša (atopije). Najznačajniji simptom je svrbež, a mjesta po kojima se životinja učestalo češe mogu biti sekundarno inficirana bakterijama pa nastaju sitne ranice. Dlaka se na nekim dijelovima tijela može prorijediti ili potpuno otpasti.

U početku promjene i svrbež mogu biti izraženi na području glave i vrata, a kasnije se prošire na cijelo tijelo. Moguća je i pojava edema na bradi te ožarica po tijelu.

Na temelju onoga što ste naveli, teško je zaključiti o čemu se točno radi. Otekline na koži mogu biti posljedica alergijske reakcije, dugotrajne iritacije, lizanja i češanja, ali može se raditi i o drugim procesima poput upala,apscesa, cisti, apscesa,hematoma pa i tumora ili novotvorevina. Da bi se postavila točna dijagnoza potrebno je napraviti temeljiti pregled životinje i po potrebi obaviti dodatne pretrage.

Pravilna prehrana je  potpora terapiji ili sama terapija i  važna je  u suzbijanju kožnih simptoma. U ponudi ljekarni Pet centra dostupne su različite medicinske hrane posebno prilagođene za tu namjenu.  To su naprimjer Royal Canin Hypoallergenic (u suhom obliku),  Royal Canin Sensitivity control (u suhom i vlažnom obliku), Hill's Z/d (u suhom i vlažnom obliku), Hill's d/d (u suhom i vlažnom obliku), Eukanuba Dermatosis  konzerve. Takve hrane su pomno pripravljene i kao takve prilagođene da s jedne strane samom ljubimcu osiguraju sve potrebito s nutritivnog stajališta, a s druge strane da dodatno ne potenciraju preosjetljivost.  Moram samo napomenuti kako je preduvjet ove hrane kao terapijskog ili pomoćnog terapijskog sredstva hranjenje mace isključivo navedenom hranom, ali ne kraće od 8 do 12 tjedana. Ovisno o odgovoru organizma, poželjni učinci hrane vidljivi su kroz minimalno 4-6 tjedana, a maca se može ovom hranom hraniti dugotrajno u svrhu držanja dermatološkog problema pod kontrolom.

Savjetujem Vam da se ponovo obratite veterinaru koji je pregledao i liječio mačka kako bi se u dogovoru sa njim odredilo što treba dalje poduzeti kako bi se pomoglo Vašem ljubimcu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr