Povratak

Oteklina na uhu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačka (starosti 1,5 godinu), koji ima na desnom uhu oteklinu (pri vrhu uha, nalik na mekani balončić), ne boli ga na dodir. Tu oteklinu ima već tjedan dana. Nikada nije bio bolestan. Što se tiče prehrane jede krekere, mesnu konzervu, ponešto kuhano i sl. Uho mu je prvo bilo savijeno, da bi se kasniije malo ispravilo, ali s malim oteknućem. Sad se ta oteklina kao malo ispuhala, a kad se tek pojavila  uho je bilo malo toplije. Nisam primijetila nikakve promijene u ponašanju, jede i igra se kao prije. Unaprijed zahvalna. Belma.

O: Oteklina koju opisujete mogla bi biti kožna cista, apsces ili hematom.

Ciste su vrećaste ili loptaste tvorbe koje su zatvorene sa svih strana, obložene slojem pokrovnih stanica i ispunjene tekućim ili kašastim sadržajem. Kožne ciste se razvijaju unutar kože.

Apscesi su novonastale šupljine koje su ispunjene gnojem, a mogu biti posljedica ozlijeđivanja. Procesi su okruženi čahurom, a nalaze se pod kožom. Često su praćeni bakterijskim infekcijama, a nerijetko se događa i širenje infekcije unutar organizma, što rezultira sepsom. Prilikom formiranja apscesa nastaje kvrga ispod kože, tvrda je i bezbolna. Ova stanja zahtijevaju što hitniju antibiotsku terapiju.

Hematom je izljev krvi u novostvorenoj šupljini u tkivu. Nastaje naglo na mjestu gdje krv iz ozlijeđene žile pod tlakom ulazi u tkivo. Hematom se povećava dok tlak izljevne krvi ne dovede do kompresije (pritiska) ozlijeđene krvne žile. On je netemperirana, bezbolana ili umjereno bolna, fluktuirajuća polukuglasta oteklina. Veličina hematoma ovisi o veličini i vrsti krvne žile i kvaliteti tkiva (da li se radi o labavom ili kompaktnom tkivu). Ako je na mjestu pucanja arterije očuvano dotjecanje i otjecanje krvi, nastaje pulsirajući hematom. Organizam sanira hematom, ovisi o njegovoj veličini, o promijenama tkiva koje je prožeto krvlju, općim uvjetima cirkulacije i kvaliteti krvi. Krv se u hematomu brzo gruša. Oštećene žile zatvaraju se trombom. Zbog veće molekularne koncentracije hematoma od okolnog tkiva, zbog razlike u osmotskim tlakovima, hematom navlači na sebe vodu pa se povećava. Nakon nekoliko dana zbog retrakcije koaguluma i procesa resorpcije, tekućina se vraća u okolno tkivo.Tijelo, malo po malo, resorbira sam hematom na način da ga rastavlja na molekule te putem krvnog i limfnog sustava evakuira. No, taj proces može biti vrlo dug, a ponekad zbog smještaja samog hematoma i njegovog oblika nije moguće potpuno ga resorbirati. Ako se to dogodi, npr. kod mišićnih hematoma, dolazi prvo do ulaganja vezivnog tkiva u sam hematom, a zatim i ulaganja kalcija u vezivo. Punkcijom hematoma se dobiva krv ili serum.

Mali hematomi se mogu resorbirati u cijelosti, dok veće hematome treba otvoriti uz prethodnu punkciju na najnižoj točki hematoma. Sadržaj hematoma se mora spontano iscijediti i parenteralno se apliciraju antibiotici zbog moguće infekcije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr