Povratak

Otežano disanje i probavni problemi (povraćanje)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačku koju sam prije otprilike godinu dana našla na ulici. Tada je imala otprilike mjesec dana, a sad je oko godinu dana stara. Sterilizirana je. Do prije nekoliko tjedana živjeli smo u kući, u Dubrovniku, te je izlazila van. Sada živimo u stanu na Knežiji i ne izlazi više. Prije nekih dva dana je počela povraćati, te povrati gotovo iza svakog obroka. Isprva sam mislila da izbacuje dlaku jer sam joj nedavno kupila Hill's Hairball Control. Povraćanje se uglavnom javljalo uz kašljanje i podrigivanje. Danas je samo jednom povratila, no vidno je depresivna, oči su joj suzne i teško diše. Još nije došlo do stadija da se stvaraju krmelje. Nosić joj je suh i ružičast. Leži uglavnom na radijatoru, valjda joj je hladno.

Pretpostavljam da se radi o nekakvoj prehladi, pa sam joj odmah dala pola tablete Synuloxa. Ne znam je li to dostatana doza? I ukoliko to jest pravi lijek, koliko dana ga trebam davati? Osim nje, imam još jednu malu macu, oko 4 mjeseca staru, koja zasad ne pokazuje znakove prehlade. Da li trebam poduzeti kakve preventivne mjere, trebam im li objema davati vitamine? Inače obje jedu Royal Canin Fit 32, znam da bi manjoj trebala davati hranu za juniore, ali ih ne mogu natjerati da jedu svaka svoju hranu. Molim Vas za savjet jer ih obje jako volim i teško mi je ijednu gledati bolesnu. Znate li ima li u Zagrebu koji veterinar da ide u kućne posjete, jer nam je problem prijevoz do veterinarske stanice i ako nema, koja nam je najbliža veterinarska stanica? Nataša

O: Kako niste naveli jesu li Vaše mace cijepljene i očišćene od crijevnih parazita, svakako bih Vam preporučila da to učinite čim mačka ozdravi. U suprotnom, mogućnost za infekciju i oboljenje je umnogostručena.

Otežano disanje ukazuje na probleme tj. eventualnu infekciju gornjih dišnih puteva, koja je najčešće virusne etiologije. Od virusnih bolesti u mačaka se najčešće javljaju: kalicivirusna infekcija, virusni rinotraheitis i panleukopenija.

Mačja kalicivirusna infekcija je najčešća zarazna virusna bolest gornjih dišnih prohoda kod mačaka. Blaže je naravi od virusnog rinotraheitisa i rijetko izaziva ozbiljne komplikacije. Prenosi se direktnim kontaktom sa slinom, iscjetkom iz očiju i nosa (ponekad i izmetom) zaražene mačke. Bolest počinje iscjetkom iz nosa i suzenjem, gubitkom apetita i povišenom temperaturom. Kihanje nije tako izraženo. S obzirom da ste naveli da Vaša mačka ima iscjedak iz oka, moguće je da se radi o takvoj vrsti infekcije.

Kako je upravo u ovo vrijeme sezona prehlada i gripa, moguće je da se radi samo o prehladi. Prehlada je virusna infekcija, a može biti uzrokovana s više od 200 tipova virusa, najčešće iz porodice adeno i rinovirusa.

Svakako ne treba zanemariti činjenicu i probavnih problema koji su mogli oslabiti imunitet i dati dišnoj bolesti da prevlada. Uzroci problema sa probavom su mnogobrojni: neadekvatna hrana, nepodnošenje hrane i prava alergija. Želučani poremećaji javljaju se i uslijed gastritisa, invazije parazitima, ulkusa, stranih tijela ili tumora. Osim ovih, do povraćanja dovode i upale gušterače, potrbušnice ili jetre. U obzir treba uzeti i metaboličke, te hormonalne bolesti. To su bolesti jetre, bubrega, slabije aktivna nadbubrežna žlijezda, hipertireoza, poremećaji elektrolita, te strah.

Provjerite i da li Vaša mačka jede kućno bilje čime nastoji zamijeniti mačju travu. U normalnim uvjetima, mačka dlaku ne povraća već ona neometavši probavu izlazi izmetom van. Ako nema dovoljno vlakana koja bi obložila dlaku te kao takva prošla probavu, dolazi do problema: povraćanje, konstipacija i obstrukcija crijeva. U takvim slučajevima neophodno je prehranu obogatiti sredstvima poput pasti, trave za mačke ili prehranu bazirati na hranama za tu namjenu (Hill's Hairball control, Royal Canin Intense Hairball, Eukanuba Hairball For Indoor Cats). Izbacivanje dlake redovito prati kašalj jer izlazak sadržaja draži i sluznicu dušnika.

Terapija koju ste poduzeli na svoju ruku indicirana je u slučajevima nekih respiratornih infekcija te gastrointestinalnih, a naročito ako se radi o upali crijeva. Vjerujem da ste dali Synulox 50 mg, no doza od 1/2 tablete je nedostatna za odraslu mačku. Ovisno o njenoj težini trebali bi dati 1 (3-5 kg) odnosno 2 tablete (6-9 kg) dva puta na dan. Terapiju je potrebno provesti kroz 5-7 dana a dulje jedino uz preporuku veterinara. Svakako je potrebno kao potpornu terapiju dati vitaminsko-mineralne dodatke, a kao mjera jačanja imuniteta mačića možete iste ponuditi i njemu.

Također, mački možete ponuditi neku od medicinskih hrana za brži oporavak (Hills a/d konzerva, Eukanuba High Calorie konzerva, Royal Canin Recovery pašteta i Convalescence support vrećica). Sve tri linije ovih medicinskih hrana izuzetno su ukusne, visokoenergetske, s lako probavljivim proteinima kombiniranim s povećanim količinama aminokiselina, vitamina, omega-3 kiselinama i mineralima, da bi se održao imunološki sustav i spriječila mogućnost komplikacija tijekom oporavka.

Za utvrđivanje zdravstvenog problema neophodno je provesti neke osnovne pretrage: opći klinički pregled, kompletna krva slika i biokemija krvi. Po potrebi rade se i dodatne dijagnostičke pretrage poput brisa sluznice, RTG-snimke, UZV-a. Prema nalazima identificira se problem, postavlja dijagnoza i poduzima odgovarajuća specifična terapija.

Svakako Vam preporučujem da u slučaju pogoršanja simptoma Vaše mačke hitno posjetite veterinara. Prema mojim saznanjima gotovo svaka ambulanta ima kućnu posjetu. U Vašoj blizini su: Veterinarska ambulanta "Buba", Selska 92d; "Plavi Križ", Konjička 21; "Šapa", Taborska 5A. 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr