Povratak

Otežano disanje otvorenih usta uz hropce

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. med. vet.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam mačka starog oko dvije godine. U zadnjih mjesec dana barem jedno tjedno mu dogodi da počne jako teško disati. Diše otvorenih usta, jako teško ,iz nosa ili grla se čuje kao neki hroptaj, tj. više kao pjena. Nije povraćao niti je gubio tek,normalno jede i pije, izlazi van, nije dezorijentiran itd.Takvo disanje bi trajalo 1, max 2 dana i iza toga bi bilo sve u redu. Prošlo ljeto je 2 puta došao izvana dišući na otvorena usta i mislila sam da je to zbog vrućine. Ne znam što se događa i jako sam zabrinuta za njega pa bih voljela ako mi ikako možete pomoći jer se nalazim na otoku Mljetu, a ovdje nemamo veterinara! Unaprijed hvala! Marijana

O: Otežano disanje uz hropce nam ukazuje da mački u dišnim prohodima postoji sekret, koji se najčešće javlja kod upalnih stanja ili slabosti srca. O toj problematici smo detaljnije pisali pod naslovima:

Otežano disanje i promjene u načinu disanja / Česta bolesna stanja mačka

Kašalj, otežano disanje i neuobičajeno držanje mačka / Mačja astma

Osim toga, postoji i  jedna tropska  parazitarna bolest koja se počela pojavljivati u našim primorskim krajevima, koja može imati slične simptome, a uzrokovana je srčanim crvom - dirofilarioza. Dirofilarioza je bolest pasa i rjeđe mačaka uzrokovana oblićima roda Dirofilaria.  Srčani crv Dirofilaria immitis  parazitira u desnom srcu, plućnim arterijama te stražnjoj šupljoj veni dok Dirofilaria repens  koja uzrokuje potkožnu dirofilariozu parazitira u potkožju. Prenose ih komarci iz rodova Culex, Aedex i Anopheles. O bolesti je opširno pisao kolega Dragan Vešović, dr. med.vet., pod naslovom Dirofilarioza.

U priloženim odgovorima spominjemo velik broj različitih bolesti sa sličnim simptomima, ali da bi se postavila točna dijagnoza i nakon toga odredila odgovarajuća terapija, životinju treba pregledati stručna osoba, tj. veterinar, ali vjerojatno uz dodatne pretrage, kao što su RTG, UZV , EKG i dr.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr