Povratak

Otečena noga mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačića starog 2 mj. i odjedanput joj je natekla prednja noga, duplo je veća od druge. Pomalo šepa. Šta da radim? Mina

O: Najvjerojatnije je riječ o najčešćim povredama šape i noge u mačaka, a to su traume ili ubodne rana koje su rezultirale otečenjem.

Naime, mehanički faktori mogu djelovati ne samo izvana, nego i iznutra, kao npr. transudat, sekret i ekskret, strano tijelo i ušle bakterije. Mogu nastati vanjska i unutarnja krvarenja.

Može nastati i gnojna upala. Gnoj čine masno degenerirani, promijenjeni i mrtvi neutrofilni granulociti i uništeno tkivo u kojem se neutrofili nalaze, a koje je uništeno djelovanjem proteolitičkih enzima oslobođenih raspadom granulocita. Ako se nastali gnoj ne resorbira ili ne istekne na površinu, nakuplja se u novonastaloj šupljini i nastane apsces. Klinički nalazimo naglo oteknuće zahvaćenog područja, koje je toplo i bolno ako apsces još nije sazrio ili fluktiurajuće (osjetimo kako se sadržaj pomiče unutar apscesa). Ako još nije rupturirao i iscjedio gnoj na površinu, može se javiti i vrućica.

Veterinar će aplicirati antibiotik i gnoj će se resorbirati ili će apsces sazriti i sam puknuti ili će ga veterinar otvoriti i unutrašnjost isprati sa vodikovim peroksidom.

Noga najvjerojatnije nije slomljena, pošto se ipak na nju oslanja.

U svakom slučaju, preporučam Vam posjet veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr