Povratak

Otečena noga mačke uslijed stiska gumice i prekida cirkulacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Mojoj mački je noga otekla. Netko je mojoj mački stavio gumicu na nogu, ali ja to nisam vidio i mislim da joj je. Šta da napravim?
Hvala. Dino

O: S obzirom na to da niste vidjeli kada je gumica postavljena, mačku trebate odvesti što prije veterinaru.Posljedice takve vrste kompresije na tkivo, u ovom slučaju dio ekstremiteta, mogu biti veoma opasne. Moguća je nekroza(odumiranje tkiva) koja rezultira amputacijom zahvaćenog dijela ekstremiteta.

Ukoliko pritisak na tkivo nije jak i dugotrajan, promjene mogu biti reverzibilne i prolazne. Tkiva u organizmu su različito osjetljiva na prekid dotoka krvi, najosjetljiviji je svakako mozak i uz njega srčani mišić i bubrezi. Mišići ekstremiteta i mišići općenito, u tom smislu su puno otporniji.Organizam ima sposobnost da prekid cirkulacije nadoknadi kolateralnim krvnim žilama, međutim takva nadoknada nije neograničena.

U početku koža bude blijeda, a kasnije postane plavičasta i u zapuštenim slučajevima nastupa površna nekroza kože. Zahvaćena noga je hladna, neosjetljiva, uz motornu disfunkciju.

Kako je veterinarski pregled jedini način da se utvrdi stupanj nastalih promjena, preporučujem da se obratite svojem veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr