Povratak

Otečenje glave u mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja sijamska maca, koja ima 9 godina, je bolesna već oko nedelju dana: promukla je, bila je skroz bez glasa, a sada malo ima glasa, otečeno joj je celo "lice", ima temperaturu, jede po malo, ali kao da je boli grlo. Živim u Budvi i problem mi je doći do veterinara pa vas molim za pomoć.
Hvala, Jasna

O: Otečenju glave u mačaka često je teško pronaći pravi uzrok. Postoji nekoliko različitih uzroka ovoj pojavi koji rezultiraju otečenjem cijele glave, dijela glave ili polovice lica:

infekcija (celulitis), alergijska reakcija, otrovanje acetaminofenom (lijekovi protiv bolova i snižavanja tjelesne temperature), hematom, tumor, upala mišića. 

Dijagnoza se postavlja općim kliničkim pregledom i anamnezom. Kod infektivnih oboljenja, često je uzrok mehaničko oštećenje kože (rana) a otečenje je najčešće temperirano i bolno. Također, ovo je stanje popraćeno povišenom tjelesnom temperaturom.

Alergijske reakcije su najčešće posljedica uboda insekata i obično se javljaju u toplijem dijelu godine. Ovakvu reakciju karakterizira otečenje cijele glave koje nije bolno. Kod osipa prisutan je i svrbež.

Trovanje acetaminofenom se primarno javlja u mačaka, a mehanizam nastanka još uvijek nije u potpunosti razjašnjen. Obično je, uz otečenje glave, prisutan i svrbež šapa te smeđa obojanost desni.

Hematom nastaje kao posljedica traume ili poremećaja zgrušavanja krvi, a obično se uočava otečenje jednog dijela glave i bolnost. Kod kratkodlakih mačaka uočljiva je i diskoloracija kože na mjestu nastanka hematoma.

Sljedeće, tumori koji se mogu razviti u području glave (hondrosarkom, osteosarkom, limfosarkom te fibrosarkom), obično uzrokuju otečenje samo jednog dijela glave, a kompletno otečenje je vrlo rijetka pojava. Kod tumora česta je bolnost, ali i otvorene rane.

Upala mišićnog tkiva također uzrokuje otečenje jednog dijela glave, a najčešće u području donje čeljusti ili vrha glave.

U ovisnosti o uzroku otečenja glave poduzima se terapija. Kod infekcija je potrebno čišćenje rane uz antibiotsku terapiju. Alergijske se reakcije liječe kortikosteroidima i antihistaminicima. Kod trovanja acetaminofenom potrebno je dati antidot, tj. lijek koji će smanjiti toksičnost acetaminofena na jetreno tkivo, a najčešće je potrebno aplicirati i intravenozno infuziju te potpornu terapiju kod težih otrovanja. Liječenje hematoma prvenstveno ovisi o uzroku: trauma ili poremećaj zgrušavanja krvi. Liječenje tumora ovisi, pak, o tipu i lokaciji tumora. Upala mišićnog tkiva liječi se nesteroidnim protuupalnim lijekovima te kortikosteroidima.

Gubitak glasa u Vaše ljubimice svakako je mogao nastati kao posljedica otečenja tkiva glave pa tako i samih glasnica, a samim smanjenjem otečenja, glas Vaše mace bi se postepeno trebao i vraćati. Dok maca diše, glasnice su razmaknute, a prilikom mijaukanja priljube se jedna uz drugu te prolaskom zraka iz pluća vibriraju i proizvode zvuk. Edem ili neravnine na glasnicama onemogućuju njihovo zbližavanje, što dovodi do promjena u mijaukanju ili mijaukanje potpuno izostaje.

Pod pojmom "upala grla" u veterini se obično govori o nekoj od infekcija gornjih dišnih puteva (grlo, sinusi, oči i nos) jer su anatomski blisko povezani te je iz tog razloga i teško razlučiti upalu grla od infekcije gornjih dišnih prohoda.

O infekciji gornjjih dišnih puteva u mačaka je pisala kolegica mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje.

Kako većinu opisanih infekcija prate i prisutnost iscjetka iz nosa ili iskašljaj, treba spomenuti kako promjene glasa ili nemogućnost glasanja u mačaka mogu biti uzrokovane i poremećajima samo na razini glasnica koje stvaraju zvukove u vokalnoj kutiji (larinksu). Različiti patološki procesi na glasnicama (novotvorevine) te upalni procesi koji se šire sa grkljanja i ždrijela, bolesti štitne žlijezde i neurološki poremećaji, mogu uzrokovati ovakvo stanje.

Razlučiti da li je infekcija gornjih dišnih puteva uzrokom stanja Vaše ljubimice ili neki od navedenih uzroka otečenja glave, moći će jedino veterinar po pregledu u veterinarskoj ambulanti.

Do odlaska veterinaru, brinite o kvalitetnoj prehrani mace, pri čemu bi neka od medicinskih linija hrana za brži oporavak od oboljenja bile najbolji izbor (Hill's a/d konzerva, Royal Canin Recovery pašteta ili Convalescence vrećica, Eukanuba High Calorie konzerva). Navedene hrane bogate su lakoprobavljivim sastojcima, te pojačane količinom vitamina, a po potrebi ih možete razrijediti običnom vodom te dati maci brizgalicom direktno u usta ukoliko sama ne može uzimati hranu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr