Povratak

Otpadanje papila s jezika mačke uslijed lizanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Primijetila sam da mom macku (ca 2 godine, zdrav, kastriran) otpadaju papile s jezika. Naime, na mjestima na kojima je ležao primijetila sam roskaste ostatke rižinog oblika (ali manje od zrna). Kasnije sam vidjela da liže pojedine površine (prekrivač, plahtu) bez nekog vidljivog razloga i zaključila da su to papile s jezika. S obzirom da nisam uspjela pronaći informaciju o tome da je to uobičajena pojava, molim vas da mi napišete više o tome. Hvala, Ivana

O: Lizanje se najčešće povezuje s održavanjem higijene kože i dlačnog pokrivača. Međutim, nerijetko vlasnici primijete da ljubimac liže i njih, okolinu kao i stvari i predmete iz okoline,...

Mnogi vlasnici kažu da se ljubimac lizanjem "pere i umiva". To je donekle istina. Naime, određena ispitivanja su pokazala da mačke više od 30% svojeg vremena provode uređujući se i ližući kako svoju dlaku tako i okolinu.

Više o lizanju mačaka možete saznati u odgovoru kolegice Silvije Havrle Lovrić, dr. vet. med. naslovljenom Intenzivno lizanje / Korisne funkcije lizanja dlake u mačaka.

Građa samog jezika mačke je tako prilagođena da može lako uzimati hranu kao i uređivati se. Naime, sama površina jezika je hrapava jer je presvučena papilama raspoređenim po pojedinim grupama, npr. papile koje služe za određivanje pojedinih vrsta okusa,... Također, hrapavost jezika daju i posebne vrste papila (filiformne papile) koje se primarno sastoje od keratina, sličnog po sastavu koji se nalazi u noktima. Njena primarna funkcija je da drži hranu u stalnom kontaktu s jezikom kao i da zadržava hranu (plijen) u ustima te u održavanju higijene. Ove papile rastu tijekom cijelog života te pucaju i otpadaju kad dosegnu određenu veličinu. Stoga, nije nemoguće ponekad i pronaći poneku ljuskicu.

Međutim, bilo bi dobro pregledati i cijeli jezik. Zdrav jezik je prirodne roze boje. Bilo koja promjena u njenoj boji, obliku ili pojava ranica može ukazivati na pojavu određenog zdravstvenog poremećaja te je potrebno posjetiti svojeg veterinara. Vaš veterinar će biti u mogućnosti pregledom ljubimca odrediti njegov zdravstveni status te opravdanost razloga za brigu kao i u određenim slučajevima odrediti najprikladniji pristup tretiranja postojećeg stanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr