Povratak

Otvorene rane koje ne zaraštavaju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam mačka starog 4 godine, koji boravi u dvorštu, dakle nije kućna maca. Prije mjesec dana primjetila sam da ima otvorene rane na unutrašnjoj strani prednje noge. Pretpostavila sam da su to ozljede od borbe sa drugim mužjacima. No, te rane ne zacjeljuju uopće. Relativno su plitke, ali svejedno ne zacjeljuju. A primjetila sam da je od jučer dobio i dva nova otvora na koži sa vanjske strane noge, kao da se šire. Rane su cijelo vrijeme vlažne, mazala sam ih sa Belogent masti za kožu, ali on to sve izliže. Inače, on je jako živahan, unatoč ozljedama, kao da mu ne smetaju baš previše. Mačak je onako malo "divlji" ne želi baš u ruke, pa mi ga je problem odvesti do veterinara na pregled. Molila bih vas za mišljenje, strah me da nije u pitanju možda neka kožna bolest,jer rane ne zacjeljuju uopće. U prilogu su i slike ozljeda. Unaprijed hvala! Lijep pozdrav! Erma

O: Ovakve rane nastaju nakon penjanja preko oštrih vrhova ograda ili sličnih oštrih prepreka. Obzirom na broj rana i njihovo širenje bez tendencije zaraštavanja preporučila bih Vam da mačka ipak odnesete na veterinarski pregled.

Rane možete ispirati 3% hidrogenom, a osim njega kao dezinfcijens može se koristiti i 0,1% Rivanol koji se može nabaviti u ljekarnama.

Za brže zaraštavanje rana, u Pet centrima možete nabaviti Cink vitaminsku mast koja sadrži cink oksid i riblje ulje. Riblje ulje sadrži vitamin A koji je vitamin zaštite epitela, a cink oksid adstrigentno djeluje. I riblje ulje i cink oksid su ugrađeni u masnu podlogu koja dobro prijanja na oštećenu kožu i sluznice štiteći ih od vanjskih utjecaja te pospješujući sušenje i zacijeljivanje rana. Mast nema kontraindikacija niti nuspojava. Oboljela ili promijenjena mjesta na koži ili sluznici je potrebno premazivati 1 - 2 puta dnevno. Osim gore navedene masti, u ljekarnama Pet centra možete nabaviti Cothivet sprej koji je cikatrizirajući antiseptik i kod kojeg također nisu poznate kontraindikacije. Cothivet je na biljnoj bazi (sastoji se od tinkture Gotu kole, eteričnih ulja lavande, ružmarina, majčine dušice...) i nanosi se 3 - 4 puta dnevno.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr