Povratak

Ozlijeđeni mačak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb
a

P: Imam mačka, on je moja maza, živi vani. Druge ga mačke stalno napadaju, vidim da šepa, često je na nekim mjestima krvav. Ima dosta ogrebotina na uhu. MOLIM vas pomozite mi kako da to riješim. Odlazak veterinaru ništa mi ne znači kada se to stalno ponavlja. MOLIM VAS POMOZITE!!!!! Puno hvala unaprijed, Ana

O: Uz zadovoljstvo koje mu pruža potpuna sloboda, mačak koji se slobodno kreće na otvorenom je izložen cijelom nizu opasnih situacija. Tako je povećana mogućnost oboljenja od zaraznih bolesti, otrovanja, stradanja u prometu ili povreda u borbi sa životinjama iste ili drugih vrsta (pas, štakor, miš...).

Spolno zrele jedinke pod velikim su utjecajem hormona koji upravljaju njihovim ponašanjem. Mačak je spreman za parenje tijekom cijele godine, neprestano kruži svojim teritorijem i obilježava ga mokraćom i mirisnim žlijezdama. Ulaskom drugog mačka (ili pokušajem Vašeg da prijeđe na tuđi teritorij) vrlo često dolazi do agresije različitog stupnja. Životinja u snazi će se boriti bez obzira na povrede, dok će se one slabije prije povući. Iako okrutan, ovo je vrlo jasan primjer kako funkcionira prirodni odabir. Veći teritorij, te veći broj ženki i potomaka imat će snažnija, otpornija i vitalnija životinja.

Ukoliko želite izbjeći daljnje borbe Vašeg mačka, izbor na žalost nije velik.

Možete ga držati u stanu ili ga kastrirati. Kastracijom ćete bitno smanjiti potrebu za lutanjem, te borbenost mačka.

Povrijeđenu životinju uvijek treba brižljivo pregledati, a rane očistiti i tretirati antiseptikom. Time ćete spriječiti razvoj infekcije i na vrijeme reagirati ako je potrebna stručna medicinska pomoć.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr