Povratak

Ozljeda II. vratnog kralješka kod mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mače staro 10-12 nedelja, pre tri dana je nesrećnim slučajem zadobilo povredu vrata, usled koje je, po konstantaciji veterinara, došlo do preloma II vratnog pršljena i uvrnuća njemu susednog pršljena. Mače je isprva bilo u nesvesti, disalo je brzo, i nije otvaralo oči. Sledećeg dana smo mu, prema nagovoru veterinara, dali pivski kvasac u tabletama sa B kompleksom. Iste večeri, mače je pokušalo da ustane, ali nije moglo kontrolisati noge. U međuvremenu je počelo otvarati oči, kod kojih smo primetili da su zenice fiksirane, tj. ne reaguju na pokrete. Da napomenem da je mače počelo mijaukati tiho, ne otvarajući usta, kako bi kasnije to počelo raditi glasnije i sa otvorenim ustima.

Juče smo mače odveli veterinaru, gde je rendgenskim snimkom utrvrđena prethodno opisana dijagnoza. Takođe je primećen i otok oko uvrnutog pršljena, koji mu ne dozvoljava da se vrati u prvobitni položaj. Mače je dobilo infuziju jer nije jelo dva dana i inekciju koja bi trebalo da ublaži otok i olakša bol. Sad veterinar smatra da šanse za oporavak nisu izgledne, te stoga Vas molim da na osnovu kakvih-takvih priloženih podataka date vašu ocenu jer me zanima da li je moguće da mačetu taj prelom zaraste ikako. Unapred zahvalan,
Slaviša

O: Kralježnica (columna vertebralis) je glavni oslonac trupa nužan za pokretanje, potporu trupa i glave, stabilizaciju zdjelice, stav tijela i zaštitu osjetljivih struktura kralješničke moždine.

Kralježnica se dijeli na vratni, leđni, slabinski, križni i repni dio. Koštane elemente vratnih, leđnih i slabinskih kralježaka međusobno odvajaju međukralješnični diskovi.

Vratni dio kralježnice čini 7 vratnih kralježaka čija je elastičnost ograničena međusobnim svezama (međukralješnični diskovi, zglobne plohe i sveze). U kralješničkom kanalu se nalazi leđna moždina kojoj je uloga prijenos informacija između mozga i drugih dijelova tijela i obratno.

II vratni kralježak, axis ili C2 nalazi se između C1 (atlas) i C3 kralješka i najjači je cervikalni (vratni) kralježak. Axis osigurava mogućnost rotacije lubanje i atlasa u svim smjerovima.

Frakture vertebralnog luka drugog cervikalnog kralješka su vjerojatno najčešće ozljede vratne kralježnice. Obično se fraktura događa u koštanom stupu koji tvore superiorni i inferiorni zglobni nastavci axisa (pars interarticularis). Prijelom na ovom mjestu, koji se zove traumatska spondiloliza kralješka C2, obično nastaje kao rezultat hiperekstenzije (prejakog istezanja) glave. Pri frakturi axsisa ozljeda kralješnične moždine i/ili moždanog djela je vjerojatna, što nekada rezultira kvadriplegijom (paralizom sva četiri ekstremiteta) ili uginućem. Naime, problem postoji jer je veza između mozga i dijelova tijela ispod ozljede oštećena, tj. narušena. Također, kao posljedica frakture i narušenog kontinuiteta tkiva, pojavljuje se oteklina koja dodatno težava oporavak jer kontinuirano komprimira vertebralni otvor, kralješničku moždinu te taj dio vratne kralježnice.

Prognoza kod oštećenja leđne moždine, kao i frakture C2 kralježka ovisi najprije o stupnju ozljede i reverzibilnosti procesa. Dobar je prognostički znak percepcija bolnih podražaja prema repu, odnosno stražnjem dijelu tijela, od mjesta ozljede.

Za svoju sigurnost, kao i zdravlje i sigurnost Vašeg ljubimca, savjetujem Vam da se obratite i za drugo mišljenje. Naime, sama činjenica što je ljubimac - mačić otvara velike mogućnosti u oporavku. Međutim, ako su povrede leđne moždine ozbiljnije prirode, prognoza je nepovoljna.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr