Povratak

Ozljeda i zatvaranje oka u mačke / Utjecaj propuh i klima uređaja na zdravlje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Moja maca ima godinu dana. Prije par dana je u igri dobila udarac u oko, tako da je počela lagano zatvarati to oko. To ne traje non stop, najviše se primjeti kada se tek probudi. Kako  je sada vrućina u stanu se često otvaraju prozori i vrata tako da nastaje propuh. Da li i to može biti uzrok zatvaranja oka? Oko nije crveno nije oteklo. Kako mačke općenito reagiraju na propuh ili klimu u stanu?
Unaprijed hvala! Dee

O: Postoji opravdano uvriježeno mišljenje da je najbolje da se ljubimci drže podalje od direktnog strujanja zraka, vjetra, propuha, strujanja zraka iz ventilatora, klime,... Razlog za to je u činjenici da direktno strujanje zraka može kod ljubimaca dovesti do različitih zdravstvenih poremećaje, iritirajući osjetljive strukture na i oko očiju, ušiju,...

Prije navedene upale, ako se ne liječe ili preveniraju, mogu ozbiljnije narušiti zdravlje i kvalitetu života ljubimca.

Također, kao i kod ljudi, upotreba klime uređaja u prostoru i prostorijama bi trebala biti unutar preporučenih parametara. Pod time se podrazumijeva da temperatura prostorije ili prostora unutar kojih se boravi ne bi trebala biti niža od 5-6 stupnja nego što je vanjska temperatura. Razlog je u tome što niža temperatura može dovesti do temperaturnog šoka kako kod ljudi tako i kod samih ljubimaca. Kod njih je potrebno još spomenuti da pre-velike oscilacije u temperaturi mogu dovesti i do poremećaja u izmjeni dlačnog pokrivača. Svrha dlačnog pokrivača je i u tome da potpomaže centru za termoregulaciju u osiguravanju optimalne tjelesne temperature. Nagle izmjene kao i prevelike temperaturne oscilacije mogu rezultirati i neprekidnim i dugotrajnim otpadanjem dlake ljubimca te svim drugim poremećajima vezanim uz zdravlje kože i dlake.
 
U slučaju Vašeg ljubimca, smatram da bi najbolje bilo da za početak posjetite svojeg veterinara. Razlog leži u činjenici da je oko izrazito osjetljiv organ te je podložan različitim ozljedama. Na prvi pogled, ozljeda se ne mora vidjeti ali može predstavljati mjesto od kuda će eventualni infekt ući u dublje komorice oka s posljedičnim gubitkom vida. Stoga, svaka ozljeda oka bi se trebala tretirati s maksimalnom ozbiljnošću te bi ju kao takvu trebalo temeljito pregledati. U pretrazi oka, Vaš veterinar će prvotno pregledati okolinu oka s posebnim naglaskom na eventualni iscjedak, oteklinu, gubitak dlake, promjene u boji dlake,... Nakon toga, pregled se usko specijalizira po pojedinim dijelovima oka - pregled rožnice, prednje očne sobice, leće, zadnje očne sobice, pozadine oka. U postavljanju dijagnoze, dodatno se mogu koristiti i tonometrija (mjerenje očna tlaka), Fluorescein test (za utvrđivanje oštećenja rožnice), mikrobiološko uzorkovanje (bris), Schrimerov test (proba na količinu suza na površini oka),...
 
Više o nekim od oboljenja oka možete saznati u odgovoru kolegice Sonja Vojnović, dr. vet. med. naslovljenom Zamućena rožnica oka - bolesti i ozljede rožnice ili odgovoru kolegice Tanja Krulc, dr. vet. med. naslovljenom Ozljeda oka - rana rožnice / Pojava sijedih dlaka u krznu i gubitak pigmenta u dlaci.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr