Povratak

Ozljeda istegnućem ligamenata ili mišića, djelomična paraliza i povremena šepavost / Kako prevladati strah?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Moja mačka stara je devet mjeseci i problemi su počeli prije 5 tjedana kada je ozlijedila kralježnicu zbog čega nije mogla stajati na stražnjim nogama. Na rendgenu su vidjeli samo sjenu oko diska pa nisu bili sigurni o čemu se radi. Mačka je dobivala injekcije 10 dana dok se nije potpuno oporavila. S tom ozljede počeli su i jaki strahovi. Mislimo da je starija mačka, njezina mama, skočila na nju i tako joj zadala ozljedu, ali nismo sigurni. Od tada mačka ne želi u boravak gdje su do sada spavale i najviše boravile a sada više ni u kupaonicu gdje je provela posljednja 4 tjedna. Jedino se sigurno osjeća u spavaćoj sobi, gdje starija mačka ne zalazi. Strah nije jedini problem, kada se uplaši pri bilo kakvom nenadanom zvuku ili pokretu od trzaja ili bježanja opet nešto ozlijedi. Od te prve ozljede već je dva puta šepala na različite noge i opet jednom vukla stražnji dio tijela. Sada uopće ne može stati na prednju desnu nogu jer se noćas prestrašila vrečice na koju je stala. Nisam je ponovno vodila veterinaru jer se konačno smirila nakon što smo je 2 tjedna svakodnevno vozili tamo i vidjela kako je to strašno utjecalo na njezine strahove. Inače normalno jede, obavlja nuždu i kada se osjeća sigurno, opusti se i igra kao prije.

Nikad ne izlaze iz kuće. Mačke su odvojene kada mi nismo prisutni, što mi je žao jer su se prije toga jako lijepo igrale i slagale. Molim vas ako mi možete dati neki savjet za daljnje pretrage koje da tražim od svog veterinara jer je nakon ultrazvuka i rendgena jedino predložio otvaranje kralježnice. Postoji li možda neka bolest zbog kojih često šepa i mogu li joj kako pomoći da se riješi straha?
Unaprijed puno hvala na odgovoru i savjetu! Martina

O: Strah kod mačaka najčešće možemo prepoznati po fizičkom izgledu odnosno kada se mačka nakostriješi ili pak cijelim tijelom pokaže da je prestrašena. Ostali simptomi straha su: skrivanje, bježanje od izvora straha, opća uzbuđenost, a rijeđe odbijanje hrane. Strah kod mačaka se javlja  kao reakcija na neku  situaciju, koju je mačka zapamtila kao neugodnu.

U slučaju Vaše mačke, ozljeda koja je nastala je vjerojatno bila jako bolna pa se mačka sada boji okoline  u kojoj je ozljeda nastala i druge mačke koja je bila prisutna. Takve ozljede lako mogu nastati u igri prilikom skoka s visine i nezgodnog doskoka, a vjerujem da ju njena majka nije hotimice ozlijedila. Pošto su mačke elastične i gipkih mišića, takve ozljede nastaju rijeđe, a glatki podovi, kao što su parket i pločice vrlo često dovode do klizanja i istegnuća mekih tkiva.

Kao što ste naveli, na RTG snimci se vidi samo sjena oko diska što ukazuje na upalnu reakciju mekih tkiva oko kralježnice. Takva upala nastaje zbog istegnuća ligamenta ili mišića koji podupiru zglobove, a između kralježaka izlaze živci koji inerviraju ekstremitete. U slučaju takve ozljede zbog upalnog procesa koji pritišće na živce, vrlo često nastane djelomična paraliza ekstremiteta. Tada se mačka teško kreće zbog jake bolnosti, a često se pojavljuju dodatne teškoće jer takve ozljede budu dugotrajne. Istegnuće ligamenta ili mišića je nepovratno jer tada dolazi do prekomjernog istezanja njihovih vlakana, koja mogu djelomično popucati. Takvo nastalo oštećenje je trajno jer se takva vlakna ne mogu vratiti u prvobitno stanje, već se stvara ožiljkasto tkivo koje nije elastično. Povremena šepavost i na drugim ekstremitetima je povezana sa nastalom ozljedom jer svaka nagla kretnja opet aktivira ozljedu.

Strah od nepoznate okoline, a osobito veterinarske ambulante i vožnje u automobilu , nije ništa neobično za kućne mačke. Kućne mačke su navikle na svoju okolinu u kojoj osjete vlastite feromone zbog kojih se osjećaju sigurno. Feromoni su kemijske supstance koje životinje izlučuju da bi označile svoj teritorij i komunicirale s ostalima. Mačke obično koriste facijalne feromone kako bi se što prisnije povezale sa svojom okolinom. One svakodnevno, trljanjem lica, vlastitim facijalnim feromonima obilježavaju različite površine, koje time za njih postaju prepoznatljive, bliske i ugodne. Nepoznate okoline u kojima ne osjete poznate mirise , a povezuju ih s nečim neugodnim (injekcije), kod mačaka izazivaju strah.

Nije preporučljivo poticati mačku u njenom strahu, već  polako i strpljivo pomoći mački da zaboravi na neugodna iskustva. Treba joj  omogućiti da se druži sa starijom mačkom i da je polako puštate i u druge prostorije, kako bi uvidjela da joj ne prijeti opasnost. Opširnije o toj problematici možete pročiteti u prijašnjim odgovorima Depresivan mačak - stres, depresija i tjeskoba u mačaka i Sukobi i suživot više mačaka u istom kućanstvu/ Feromoni.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr