Povratak

Ozljeda leđne moždine - oduzetost i djelomična pokretljivost ekstremiteta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Mačku mi je netko pogodio iz zračne puške točno poviše kralježnice po sredini te ona ne osjeća zadnji dio tijela, zadnje noge. Odveli smo je veterinaru, nije pokazivala nikakve znakove nogama, on je operirao, izvadio metak i ona je pokazala male, vrlo male znakove nogama nedugo nakon toga, no to je nedovoljno da može ustati. Mislimo da je kralježnica malo oštećena. Zanima me hoće li se moja mačka oporaviti, hoće li ikada stati na noge i koliko oporavak traje? Prednji dio tijela joj je sasvim normalan, ona jede i igra se s tim prednjim dijelom. Ustvari to je još mačić, ima oko 4 i nešto mjeseca... To se dogodilo u utorak, a evo danas u petak smo je doveli doma...
Nives

O: Leđna moždina je snop živaca koji se proteže od mozga uzduž cijelog tijela, sprovodeći živčane impulse koji prenose podatke mišićima i potiču reakcije koje su pod utjecajem volje (kretanje, pomicanje udova...) i one reakcije koje nisu pod utjecajem volje (disanje, rad unutrašnjih organa, osjeti vrućine, hladnoće itd).

Leđna moždina je smještena i zaštićena kralježnicom koju čine kralješci međusobno spojeni ligamentima i mišićima te hrskavičnim jastučićem (diskom) između njih.

Leđna moždina može biti oštaćena na razne načine, stvarajući različite simptome, ovisno o stupnju oštećenja. Trajna oštećenja mogu nastati ukoliko je došlo do prekida kontinuiteta leđne moždine i tada govorimo o trajnoj oduzetosti dijela tijela i ekstremiteta ispod razine povrijeđenog dijela leđne moždine. Također, djelomično oštećenje leđne moždine i okolnih živaca mogu uvjetovati djelomičnu pokretljivost ekstremiteta i razne nivoe osjetljivosti.

Stoga je bitno ustvrditi rendgenskom snimkom je li došlo do djelomičnog nagnječenja i oštećenja ili je u pitanju potpuni prekid kontinuiteta. Spomenuli ste da maca reagira pomicanjem stražnjih nogu, što bi bio dobar znak za uspješan oporavak, s time da je oporavak kod ozljeda takvog karaktera obično dug i neizvjesan.

Za sada bih Vam praporučio da ljubimca što manje izlažete bilo kakvoj aktivnosti dok se ne ustvrdi stupanj oštećenja moždine ili okolnih živaca, a to će najstručnije ustvrditi Vaš veterinar nakon ponovljenih stručnih pregleda.

Želim Vam puno sreće i ustrajnosti u liječenju i oporavku Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr