Povratak

Ozljeda skrotuma, trauma i upala ili infekcija testisa (orhitis) / Primjena analgetika i antibiotika / Kirurška obrada rane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imamo mačka starog oko 1,5 god u Lici kod bake i svi ga jako puno volimo. On je jako aktivan mačak i voli se puno kretati. Međutim, čak i u njegovo dvorište dolaze ga napadati seoski mački-mačke. Tako on stalno ima neke ozljede, ali nikad do sad ovih razmjera. Naime, mislim da ga je neki od njih ugrizao za desni testis i da je to nateklo. On je jako hrabar i ne pokazuje znakove boli. Normalno jede suhu i konzerviranu hranu. Međutim, pije pojačano veću količinu mlijeka i kao nikada do sada malo pije mlijeko pa vodu i opet iznova nekoliko puta. Do sada nije volio piti vodu previše. Molim Vas da definirate prema slikama kakva je to ozljeda i je li ovog tipa kako ja mislim te ono najvažnije kako to tretirati, kakve antibiotike mu trebam kupiti – kako ih aplicirati. Ne znam da li mu je to bolno i hoće li mi dati da mu mažem ako mi preporučite antibiotsku kremu. Možda bolje neki antibiotik za u hranu. Lijepo Vas molim za pomoć jer nismo u mogućnosti voditi ga u veterinarsku stanicu. Što da mu kupimo da to ozdravi? Isto tako, pogledajte sliku oguljene noge, kako to liječiti? Normalno hoda na nju, iako izgleda strašno i krvarila je. To smo motali zavojem iz prve pomoći i mazali nevenom i melemom, ali na nesreću ovo je već 4-ti napad na istu nogu. Molim Vas hitan odgovor.

Unaprijed zahvaljujem i srdačno Vas pozdravljam.
Marko

O: Prema slikama koje ste poslali može se zaključiti da Vaš mačak zadobio ozbiljne ozljede. Nažalost, dosta slika je mutno, ali prema smještaju tvorbe koja je vidljiva na slici moguće je da je došlo do ozljede skrotuma. Kao posljedica toga moguće je da testis prolabira izvan skrotuma, a zbog traume i infekcije postaje otečen i upalno promijenjen.

Orhitis predstavlja medicinski naziv za infekciju ili upalu testisa. Obično nastaje kao rezultat ozljeda (posjekotine, male ranice, ogrebotine, ugrizne rane) koje predstavljaju ulazna vrata infektivnim mikroorganizmima. Orhitis je vrlo bolan s jakom oteklinom. Ako se ne liječi na vrijeme, može dovesti do propadanja tkiva testisa ili se infekcija može proširiti krvotokom po organizmu, naročito u trbušnu šupljinu, prostatu ili mokraćni mjehur. Tvorba koja se vidi na slici je upalno promjenjena, a moguće je da je došlo i do razvoja nekroze.

Ugrizne rane  koje nastaju uzbog ujeda domaćih ili divljih životinja, kao i sve ostale rane, osim operacionih, primarno su inficirane, a to znatno utječe na sam proces zaraštavanja. Najčešće se radi o mješovitim infekcijama koje izazivaju aerobne i anaerobne bakterije. Infekcija može biti lokalna (zahvaća samo ozlijeđeno područje), ali može doći i do generalizacije procesa, kada zbog probijanja prirodne obrane organizma dođe do širenja uzročnika  infekcije po  cijelom organizmu. U tom slučaju dolazi i do pogoršanja općeg stanja, a ugrožen je i život životinje.

Pravilno liječenje važno je da bi  došlo do zaraštavanja rane i da bi se izbjeglo komplikacije poput sepse. Ugriznu ranu uvijek prvo treba dobro oprati kako bi se iz nje mehanički odstranile nečistoće, a to treba učiniti što prije nakon ugriza. Dlaku oko rane treba ukloniti. Rana se ispire prvih nekoliko dana dok je otvorena i to više puta dnevno. Poželjno je da je takva rana što duže otvorena, ako i dođe do gnojenja, da gnoj može iscuriti van, da ne zaostaje unutar rane. Za dezinfekciju rane može se koristiti 3% vodikov peroksid ili Rivanol koje možete nabaviti u ljekarnama. Osim lokalne  terapije (obrade i dezinfekcije rane), izuzetno je važna primjena antibiotika, nadoknada tekućina i opća podržavajuća terapija. U slučajevima kod kojih se procijeni da je to potrebno radi se i kirurška obrada, uklanjanje nekrotičnog tkiva i šivanje. Osim primjene antibiotika i supstituenata (prvenstveno nadomještanje tjelesnih tekućina, npr. infuzijom), daju se i sredstva protiv bolova, a ako je prisutno krvarenje obavezna je uspostava hemostaze te po potrebi imobilizacija.

Ozljede koje ima Vaš mačak sigurno su bolne, a za suzbijanje boli koriste se analgetici namijenjeni primjeni kod životinja. Nikako nemojte davati neke analgetike namijenjene ljudima jer oni mogu biti štetni za mačku.

Odabir antibiotika ovisi o vrsti infekcije. Budući da se kod ugriznih rana najčešće radi o mješovitim infekcijama (spomenuti aerobni i anaerobni mikroorganizmi) uglavnom se koriste antibiotici širokog spektra ili kombinacija više antibiotika (ovisno o vrsti uzročnika). Primjena antibiotika može biti injekciona, peroralna (na usta), lokalna, itd. pa antibiotski pripravci dolaze u različitim oblicima (otopine za injekcionu aplikaciju, sirupi, tablete, prašci, masti i kreme). Kod ugriznih rana prašci nisu dobar izbor jer mogu zatvoriti ranu i onemogućiti drenažu.

Kod Vašeg mačka lokalna primjena  antibiotika nije dovoljna, nego je potrebno i sistemsko davanje u obliku injekcija ili na usta. Stavljanjem antibiotika u hranu ili vodu ne možete biti sigurni da je mačak na taj način dobio propisanu terapiju. Često se događa da mačke zbog promijenjenog okusa ne žele uzimati hranu ili vodu u kojoj se nalazi lijek. Zbog toga je najbolje davanje antibiotika (u obliku tableta ili sirupa) direktno u usta. Antibiotici se ne nalaze u slobodnoj prodaji nego ih propisuju veterinari, a izdaju se na recept i mogu se nabaviti u veterinarskim ambulantama i ljekarnama. Osim određivanja odgovarajućeg antibiotika potrebno je odrediti i odgovarajuću dozu prema težini životinje te prema rasponu terapijskih doza određenog antibiotika.

S obzirom na ono što se može vidjeti na slici, Vašem ljubimcu je potrebna i kirurška obrada. Ukoliko se radi o ozljedi testisa i razvoju nekroze, indicirana je i kastracija. Ranu na nozi prvenstveno treba dobro očistiti, obrijati i ukloniti dlake koje zagađuju ranu, osvježiti tkivo i rubove rane, ukloniti odumrlo tkivo, a na kraju procijeniti da li je moguće šivanje.
 
Nažalost, kako je samo prema slici nemoguće dijagnosticirati bolest i točno procijeniti stupanj ozljede, a isto tako i propisati liječenje, savjetujem Vam da obavezno posjetite veterinara koji će kliničkim pregledom i potrebnim dijagnostičkim metodama utvrditi o kakvim je ozljedama riječ te prema tome poduzeti odgovarajuće liječenje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr