Povratak

Pjege na jeziku i težina kod mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačića starog 4 mjeseca i primjetila sam da ima crne naslage na jeziku. Da li je to normalno s obzirom da mačka jezik koristi za razne svrhe? Mačić ima 3 kilograma . Da li je to normalno za tu dob? Pozdrav! Natalija

O: Prema onome što ste naveli kao ''naslage'' na jeziku, mislim da se radi o pjegama. One su zapravo samo nakupine pigmenta na jednom mjestu. Kod mačaka nisu toliko uobičajene kao kod pasa, kod kojih se javljaju i kao pasminska karakteristika (chow chow ima ''plavi'' jezik), no nije nemoguće da se pojave i kod mačaka.

Nakupine pigmenta mogu se, osim na jeziku, naći i na desnima, na dorzalnom (gornjem) svodu usne šupljine ili sa unutrašnje strane usnica.


Ukoliko ste tek ''otkrili'' pjegu na jeziku, bilo bi dobro da je s vremena na vrijeme pogledate i da pratite da li se s njom nešto događa - raste li, ima li možda nekih drugih promjena uz nju i slično. Ako slučajno primjetite nešto takvo, odmah mačku odvedite veterinaru, da se isključe tumorske promjene.


Kilaža životinje uvelike ovisi o pasminskim karakteristikama, o spolu (mužjaci su obično teži od ženki), o stanju organizma općenito (hormonalni poremećaj može potencirati debljanje), o broju obroka i međuobroka (poslastice), o tjelesnoj aktivnosti (kućne mačke obično imaju veću kilažu zbog toga što su manje aktivne od onih mačaka koje izlaze van) i drugo. Budući da niste naveli o kojoj se pasmini radi, pretpostavit ću da imate domaću mačku. U tom slučaju, kilaža od 3 kg u dobi od 4 mjeseca bi upućivala na pretilost (odrasla mačka prosječno je teška oko 5 - 5,5 kg).

Za sigurnu ocjenu je li preteška za svoju dob ili ne, trebalo bi napraviti klinički pregled. No možete pokušati i sami - ukoliko prelazeći prstima po kralježnici i rebrima ne osjetite koštane izbočine, nego napipate masne jastučiće, mačić bi definitivno trebao na dijetu. No, kako je Vaš ljubimac beba u razvoju, bilo bi kontraindicirano staviti ga na rigoroznu dijetu, kako mu ne biste uskratili sve neophodno potrebne tvari za pravilan rast i razvoj. Iz tog razloga bih Vam preporučila da mačića i dalje hranite sa što kvalitetnijom hranom za tu dobnu kategoriju (Hill's ''Kitten'' - okus tune ili piletine, Eukanuba ''Kitten'' - okus piletine, Nature's best ''Kitten'' - okus piletine te Royal Canin ''Kitten'' s okusom piletine), ali da mu količinski smanjite obroke i da mu, dok god ne postigne adekvatnu težinu, uskratite poslastice ili međuobroke bilo koje vrste (npr. hrana sa stola i sl.).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr