Povratak

Plak i zadah iz usta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam macu, 6 mjeseci starosti i jede isključivo mokru hranu iz vrećice. Primjetila sam da ima smeđe naslage na zubićima i vrlo neugodan zadah. Trebam li joj prati zubiće i čime? Da li to može biti posljedica nečega ozbiljnijeg? Pozdrav, Suzana.

O: Problemi usne šupljine započinju upravo nakupljanjem ljepljivog filma na površini zuba, tzv. plaka. Plak je meka naslaga, najčešće žuto-smeđe boje koja se ne može odstraniti ispiranjem (npr. pijenjem vode) nego samo mehaničkim čišćenjem.

Ove nakupine nečistoća sadrže bakterije koje ugrožavaju zdravlje zubnog mesa. Ukoliko se plak ne uklanja, on s vremenom otvrdne i na tom mjestu se formira tvrda naslaga - kamenac. Plak i kamenac mogu dovesti do gingivitisa, bolne upale zubnog mesa i do razvoja bolesti periodonta. Javljaju se loš zadah, krvarenja iz desni, bolnost pri uzimanju i žvakanju hrane, promjene u ponašanju, te slinjenje. U uznapredovalim, neliječenim slučjevima dolazi do ispadanja zuba.

Preporučam Vam da mačku odvedete na veterinarski pregled čime ćete isključiti moguća druga oboljenja usne šupljine.

Prehrana mačaka mekom hranom uvelike utječe na nakupljanje zubnog plaka. Ponudite maci dehidriranu hranu koja će postepeno, mehanički ukloniti plak. Izdvojila bih hranu za mlade mačke "Royal canin" Kitten, koja uz super premium kvalitetu osigurava dentalnu higijenu (prevenira nastanak i uklanja meke naslage na zubima) u mačaka starih 4-12 mjeseci.

Mački možete prati zube manjom mekanom četkicom umočenom u običnu vodu. Ako je naučite od malena na ovu vrstu "igre", to će Vam dozvoljavati kroz cijeli život.

Kad se jednom formira zubni kamenac, odstranjuje se ambulantno u općoj narkozi. Veterinar na kraju zube ispolira, a na vlasnicima je da nastave prevenciju nastanka novog plaka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr