Povratak

Pojačano ispadanje dlake u mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo mačka starog 1,5 god. Zadnjih 15 dana bio je jako bolestan (imao je upalu pluća i ušiju), te je bio stacioniran kod veterinara koji mu je davao terapiju. Po povratku kući primjetili smo da mu ispada dlaka i to u pahuljicama, ne pojedinačno kao kad se linja. Na koži mace nema nikakvi drugih simptoma kožne bolesti, niti možemo primjetiti odakle grumeni dlake ispadaju. Maca se normalno ponaša, razigrana je.  Moramo naglasiti da slobodno izlazi van. Je li normalno da maca nakon duge terapije i bolesti na taj način gubi dlaku ili je potrebno je voditi na daljnje pretrage. Da li mačkama, bez liječenja, mogu ponovno izrasti dlake na mjestima gdje je dlaku izgubila zbog mikrosporoze? Unaprijed hvala, Franka

O: Pojava pojačanog ispadanja dlake u mačaka može nastati primarno ili sekundarno nakon liječenja bakterijskih infekcija antibioticima, te nakon pada imunološkog statusa. Primarne bakterijske infekcije kože također mogu uzrokovati probleme ispadanja dlake. U tom slučaju najčešće su vidljive i promjene na koži, a može ih pratiti i češanje. Bakterijske infekcije kože mogu nastati i kao posljedica oslabljenog imuniteta primarnom bolešću.

Gljivica Microsporum canis u mačaka inficira keratinizirane dijelove kože, dlake i nokte, pri čemu korijen dlake većinom ostaje neoštećen pa s vremenom izrasta nova dlaka (potrebno je oko 2 mjeseca ako nema komplikacija). Vrlo rijetko dolazi do spontanog izliječenja mikrosporoze s obzirom da i lokalizirane promjene dovode do pada imuniteta što posljedično dovodi do generalizirane mikrosporoze. Kod mikrosporoze postoje nekoliko oblika bolesti a sve u ovisnosti o općoj otpornosti pojedinog organizma te uvjetima držanja: asimptomatski (ne vide se klinički vidljivi znakovi), lokalna ili generalirizirana mikrosporoza. Na zahvaćenim mjestima na tijelu pojavljuju se bezdlačna mjesta (tzv. alopecije) s manje-više izraženim ljuštenjem kože na različitim dijelovima tijela, a ponekad je prisutno samo nježno ljuštenje kože uz blago ispadanje dlake.

Za početak Vam savjetujem redovito iščetkavanje mrtve dlake, kao i dodatke prehrani koji će dodatno prihraniti kožu i dlaku. To su npr. Lavetta kapi sa biotinom i Dermanorm ulje (kapsule) bogato omega 3 i 6 masnim kiselinama. Navedeni preparati za kožu u stalnoj su ponudi naših trgovinama.

Ukoliko primijetite bilo kakvo pogoršanje simptoma svakako o tome obavijestite Vašeg veterinara kako bi pravovremenim pretragama i terapijom mogao pomoći Vašem ljubimcu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr