Povratak

Pojačano slinjenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačku staru 3-4 godine. Prije mjesec dana primjetila sam da joj iz usta curi nekakva voda, kap po kap. Mislila sam da je to normalno, ali čini mi se da nije, jer joj to non stop curi. Uglavnom jede suhu hranu za mačke. Na žalost, nije cijepljena protiv nikakvih bolesti. Počela sam se bojati da je ozbiljno bolesna. Molim vas da mi pomognete, Paola

O: Slinovnice su žlijezde koje proizvode slinu, a nalaze se u mekim strukturama usne šupljine i ždrijela. Slina se izlučuje izvodnim kanalićima u usnu šupljinu, osigurava joj vlažan milje, te omekšava hranu i uključuje se u proces probave.

U ustima mačaka postoji više žlijezda slinovnica (tri para velikih žlijezda slinovnica i više malih slinovnica povezanih sa sluznicom usne šupljine).

Bolesti žlijezda slinovnica mogu nastati zbog različitih uzroka povezanih sa samom žlijezdom ili sekundarno, zbog drugih uzroka (lokalna ili neka sistemska oboljenja).

Određeni centri u mozgu reguliraju produkciju sline, a podražaj čine taktilni i okusni stimulansi iz usne šupljine. Ovi centri su jače podraženi u slučajevima kada postoji patološki proces u usnoj šupljini ili u anatomski neposredno vezanim tkivima (ždrijelo i jednjak). Pretjerano slinjenje izazvat će i želučano-crijevni poremećaji, metaboličke bolesti kao npr. zatajenje bubrega, ili neke bolesti jetre. Uzrok pojačanom slinjenju u mačaka može biti i strano tijelo u usnoj šupljini, problemi sa zubima, upale desni, jezika ili okolnih tkiva, terapija nekim lijekovima, toksične biljke ili nadražujuća sredstva koja se koriste u kućanstvu.

Povećanu količinu sline životinje će najčešće gutati, te se može uočiti tek da životinja učestalo guta nevezano uz uzimanje hrane. U drugih će se slina slijevati iz usta, a ova pojava je usko vezana uz otežano gutanje.

Mačke često reagiraju pojačanom produkcijom sline kod neznatnih podražaja, ali bi to bila prolazna stanja kraćeg tijeka.

Stoga Vam preporučam da mačku odvedete na pregled, kako biste po točno postavljenoj dijagnozi proveli terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr