Povratak

Pojačano slinjenje i suzenje oka mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačku koju držimo vani. Prije dva tjedna primjetila sam da pojačano slini te da ima problema sa žvakanjem hrane dok mu se slina slijevala niz usta. Prije 3 dana oko mu je počelo suziti, a sada mu je u potpunosti zatvoreno, no i dalje suzi. Prednja desna šapa je u potpunosti bez dlake, te ima neugodan zadah iz usta. Zahvaljujem na odgovoru, Maja

O: Slina nastaje u slinskim žlijezdama, odakle se kontinuirano izlučuje u usnu šupljinu. Fiziološka funkcija sline jest natapanje hrane kako bi zalogaj postao sklizak te rastavljanje nekih sastojaka hrane čime započinje proces probave.

Centri u moždanom deblu, koji kontoliraju produkciju sline, podražuju se okusom u ustima, kao i taktilnim stimulusima iz usne šupljine. Kada su ti centri podraženi, povećava se produkcija sline. Tako većina patoloških procesa u usnoj šupljini, grlu pa i jednjaku povećavaju produkciju sline.

Upaljena sluznica želuca također može refleksnim putevima pojačati slinjenje.

Kod nekih životinja dolazi do prelijevanja sline izvan usne šupljine, iako je produkcija sline normalna.

Slinjenje je naizgled pojačano i u onim slučajevima kada životinja ne može gutati. Iako je tada produkcija normalna, slina istječe iz usne šupljine jer je prisutna lezija u usnoj šupljini, bilo da se radi o rani, stranom tijelu ili bolnom zubu, životinja će često odbiti uzimanje tvrde hrane. Osim slinjenjem, životinje sa procesom u usnoj šupljini i drugačije ukazuju na svoj problem: taru glavu o pod, trljaju njušku šapicama.

Može se raditi o problemima sa zubima, jezikom, desnima. Vrlo često srećemo se sa obilnim slinjenjem kod mačaka koje imaju jaku upalu desni, gdje je etiologija uglavnom virusna.

Slinjenje se može javiti i kod nekih sistemskih oboljenja, kao što su neke bolesti jetre.

Dakako, slinjenje uz promjene općeg ponašanja životinje je i jedan od simptoma bjesnoće.

Činjenica je da vanjske mačke su sklone lutanju i zadobivanju ozljeda u tučnjama i nekim nezgodama (npr. udar automobila i drugih prijevoznih vozila). Ozljede mogu biti otvorene ili zatvorene, vidljive ili da ih i ne vidimo. Neke lakše ozljede mogu biti samo u obliku "ostrugane" dlake, ako im se, recimo, šapa u nešto zaglavi ili se provlače kroz uske prolaze. Lutanja iscrpljuju macu i ona tada nema redovitu prehranu, kao ni vrijeme za odmor i spavanje, što može dovesti i do slabljenja imunološkog sustava, a time i općeg stanja organizma.

O gubitku dlake i promjenama na koži sam pisala sam ovdje.

Vašoj maci potreban je veterinarski pregled, kako bi se ustanovilo što se dešava u usnoj šupljini, kao i kompletan pregled, kako bi se odredila točna dijagnoza i odredila terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr