Povratak

Poremećaji donjih mokraćnih puteva (FLUTD)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Mačak, 7 i pol godina, 7 kg, kastriran prije cca. 4 godine, od jučer je počeo pomalo mokriti krv. Apetit mu se smanjio, a inače obožava jesti (kombinaciju mokre i suhe hrane ), čak i povraća i slabo pije vodu. Više spava nego obično i katkad mijauče, kao da plače da ga nešto boli... urinira po kući, ali više kao da mu "pobjegne" iako se namjesti za mokriti. Da li je to nešto ozbiljno?
Unaprijed hvala, Kristina

O: Poremećaji donjih mokraćnih puteva u mačaka (nazivaju se još i FLUTD - Feline lower urinary tract disorders ili FUS - feline urologic syndrome) javljaju se u

 tri oblika (upala mokraćnog mjehura, kamenci i kristali i neprohodnost mokraćnice), a svi zajedno zahvaćaju i do 3% mačaka.

Iako je ovaj postotak relativno malen, onim macama koje obole predstavlja po život opasno stanje.

Bolesti mokraćnog mjehura javljaju se i u mužjaka i ženki, iako mužjaci imaju veći rizik za začepljenjem uretre, koje može biti po život opasno stanje. Obično se ovi problemi javljaju u mačaka starosti 2 - 7 godina (iako i vrlo mlade mace, ali i one vrlo stare, mogu oboljeti). Epizode poremećaja donjih mokraćnih puteva potiče stres (preuređenje, preseljenje, gubitak člana obitelji pa čak i nepovoljne vremenske prilike i dr.).

Klinički znakovi sva tri oblika poremećaja su vrlo slični. Mačke mogu ići u pijesak češće nego inače, suzdržavaju se od mokrenja ili mokre vrlo male količine mokraće, ližu genitalno područje češće i intenzivnije nego uobičajeno ili se uočava krv u mokraći. Mačka može osjetiti peckanje ili bol uslijed upale mokraćnog mjehura i povezati ga s posudom za pijesak te odbijati mokriti na tom mjestu i tražiti drugo mjesto gdje je neće boljeti. Ovo vodi ka obavljanju nužde posvuda po kući ili stanu (kutovi stana, kada, sudoper, tepih, krevet i sl.). Dakle, navedeno ste primijetili i kod Vašeg ljubimca.

Oko dvije trećine poremećaja donjih mokraćnih puteva klasificira se kao idiopatski cistitisi (upale mokraćnog mjehura nepoznatog uzroka). Vrlo rijetko se radi o bakterijskoj upali (najčešće je u pitanju sterilna upala). Manje česti uzroci navedenih znakova su poremećaji ponašanja, bubrežni kamenci, anatomski defekti u stijenci mokraćnog mjehura, druge sistemske bolesti i tumori mokraćnog mjehura.

Samo oko 20% slučajeva obuhvaćaju mokraćni kamenci, u oko polovice slučajeva radi se o struvitnim kamencima a u druge polovice kalcij-oksalatnim. Kristali nisu istovjetni kamencima. U muških mačaka blokada se obično događa kada se kristali priljube međusobno u tvar oblika gela sa sluzi iziritiranog mokraćnog mjehura. Ovakav "čep" može zapeti na suženom krajnjem dijelu mokraćnice. Kristali mogu biti prisutni zasebno ili istovremeno s kamencima. Povremeno se javlja i više tipova kristala istovremeno. Struviti ili kamenci tripl-fosfata stvoreni su od normalnih komponenti urina, koji se zajedno grudaju uslijed određenih uvjeta. Mnogi kamenci mogu biti otopljeni posebno formuliranom prehranom, iako ovo može potrajati dugo vremena. No svaki kamenac može biti kirurški odstranjen. Kamenci se obično dijagnosticiraju RTG-snimkom ili idealno UZV pretragom (vide se kamenci koje nužno ne pokazuje RTG ali i daje vrijedne informacije o stanju mokraćnog mjehura i bubrega).

Najkritičnija faza ovih poremećaja je začepljenje mokraćnih puteva. Naime, zadržavanje mokraćnih toksina i pritisak koji tekućina vrši na mokraćni sustav mogu dovesti do zatajenja bubrega i uginuća već za 24 sata.

U liječenju ovog poremećaja pristupa se antibiotskoj terapiji (iako je većina upala nebakterijska, pojedini antibiotici imaju protuupalno djelovanje i umanjuju bol). Zatim, promjeni prehrane. U mužjaka kod kojih dolazi do opetovanog začepljenja može se obaviti kirurški zahvat proširenja mokraćnice, no vrlo često dolazi do ponavljanja procesa.

Na tržištu postoji nekoliko medicinskih hrana koje možete pronaći i u ljekarnama Pet centra, a one stvaraju specifične acido-bazne uvjete u tijelu mačke te otapaju struvitne kamence i preveniraju ponovno pojavljivanje struvita i Ca-oksalatnih kamenaca: Hills s/d i c/d, Royal Canin Urinary, Eukanuba Urinary struvite i Urinary Oxalate formula. Sve navedene hrane u ponudi su u dehidriranom i konzerviranom obliku.

Preporučujem Vam da mačka odvedete na pregled u veterinarsku ambulantu kako bi se općim kliničkim pregledom i dodatnim pretragama utvrdilo o kakvom se problemu radi. Naime, prisutnost krvi u mokraći može ukazivati na po život opasne poremećaje i smatra se kako je jedan od rijetkih simptoma koji prestraše vlasnike za život njihovih ljubimaca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr