Povratak

Porod mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Moja je mačka skotna, a stalno luta negdje vani. Je li se ona može okotiti negdje vani ili ona baš zna da se treba kod kuće okotiti? Postoji li neka posebna njega za skotne mačke?
Hvala na odgovoru, Adriana

O: Graviditet u mačaka traje 58-62 dana. Gravidna mačka u prvoj polovici graviditeta pokazuje malo znakova graviditeta, ona lovi, odmara se i općenito normalno ponaša. Pod utjecajem progesterona, hormona trudnoće, uskoro počinje mijenjati ponašanje, smanjujući razinu aktivnosti i sve se više odmara.

Trbuh se vidljivo povećava, a pred sam porod mačka postaje nemirna i istražuje mjesta koja će odabrati za porod. Kućne mačke takva mjesta najčešće biraju u stanu i to tamnija i skrovita mjesta, dok mačke koje izlaze vani, mogu odabrati i mjesta izvan kuće. Ali to će sigurno biti skrovito i mirno mjesto, sigurno za nju i njeno potomstvo. Šta se porod više približava, mačka gubi apetit i nemirno se kreće po mjestu koje je izabrala za porod, sve dok ne počnu kontrakcije.

Porođaj u mačaka obično prolazi bez komplikacija. Kada se kontrakcije počinju javljati svakih 30 sekundi, porod je vrlo blizu. Prvo izlaze glava i prednje noge. Mačka će sama polizati i pojesti plodne ovojnice i time potaknuti disanje. Ako mačka to propusti, što je vrlo rijetko, vlasnik mora intervenirati, kako bi mačić prvi puta udahnuo zrak. Daljnim kontrakcijama izbacuje posteljicu, a mačka sama pregrize pupčanu vrpcu, te pojede zajedno sa posteljicom. Mačka će pojesti i sve ostale otpadne tvari nastale pri porodu, kako predatori ne bi saznali gdje je leglo. Mačka okrutno brani svoje leglo i drža ga na okupu. Par dana nakon poroda, mačke uglavnom sele svoje leglo na drugo mjesto.

Nakon poroda vrlo je važna ishrana mačaka koje su u laktaciji, bogata proteinima, ugljikohidratima, mastima, vitaminima i mineralima. Mačke koje doje trebaju imati hranu na raspolaganju 24 sata. Preporučam super premium hrane od Hillsa, Royal Canina, Eukanube ili Pro Plana iz linije Kitten koja se koristi u prehrani mačića, gravidnih i dojnih mačaka. Mačiće nije potrebno prihranjivati do 4 tjedna satrosti. U dobi od 10 dana savjetujem čišćenje mačića od crijevnih nametnika pastama koje možete kupiti u našim veterinarskim ljekarnama, koje su u sklopu trgovine, uz prethodnu konzultaciju sa našim veterinarima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr