Povratak

Portolak sirup i poteškoće s probavom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ines Buljan, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P:  Imam macu staru 10 mj. Prvo joj se pojavio kronični zatvor, nije mogla na wc, danima je samo ležala. Nije jela, pila, niti je išla obavljati bilo koju nuždu, sva je bila napuhana. Vodila sam je veterinaru koji joj je dao 4 inekcije, ali ništa bolje. Ponovo sam se čula s veterinarom i rekao mi je da joj probam dati Portolak sirup za probavu što sam i učinila. Uz Portolak davala sam joj i Calo-Pet pastu te je maca konačno živnula, počela je jesti, hodati i izbacivati vrlo tvrde komade stolice. Međutim, sad se to pretvorilo u nekontrolirani proljev i  tekućina cure iz mace. Kako da reguliram sve to da maca ponovo ima normalnu stolicu? Inače, maca sad i jede i hoda, ali jednostavno ne može kontrolirati probavu. Unapred zahvalna, Sonja

O: Portolak sadrži laktulozu koja djeluje kao osmotski laksativ. On na sebe navlači vodu, dovodi do povećanja obujma stolice, te na taj način potiče rad crijeva, čime omogućava lakše pražnjenje crijeva.

U početku primjene može se javiti proljev. U tom slučaju dozu treba smanjiti, a ukoliko proljev potraje i nakon 7 dana od početka primjene, prekinite sa terapijom i savjetujte se sa svojim veterinarom. Potrebno je 24-48 sati da lijek počne djelovati. Ako ste ljubimcu dali prekomjernu dozu Portalaka, može doći do proljeva koji može biti praćen slabošću i grčevima u mišićima. U tom slučaju prekinite primjenu lijeka i također se javite svom veterinaru.

Kod svakog povraćanja ili proljeva preporučljivo je ne hraniti ljubimca 24-48 sati kako bi se kroz to vrijeme usporila peristaltika (pokreti crijeva) i na takav način osiguralo dovoljno vremena probavnom sustavu i sluznici da se oporavi. 

Ukoliko se stanje ne popravi, odnosno, proljev se nastavi kroz nekoliko narednih dana, možete upotrijebiti "DiaDog 'n' Cat", a također je preporučljivo ljubimca hraniti nekim od medicinskih hrana namijenjenih za regulaciju probave (Eukanuba - Intestinal, Royal Canin - Intestinal, Hillls - i/d).

Naravno, za gore navedene preparate i medicinske hrane savjetujem Vam prethodnu konzultaciju sa svojim veterinarom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr