Povratak

Postupak sterilizacije i oporavak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam običnu macu staru dvije godine. Udomili smo je kad je imala mjesec i pol. Od tada je stalno u kući. Dva puta se omacila i to kada nam je pobjegla. Molim Vas da mi kažete koji je najbezbolniji način sterilizacije i koliko uopće stoje takvi zahvati? Hvala! Darinka

O: Vrlo je pohvalno što ste se odlučili sterilizirati svoju macu, jer ćete time spriječiti mnoge nevolje u njenom i Vašem životu. Sterilizacijom se uklanjaju žlijezde koje proizvode hormone estrogen i progesteron odgovorne za stimulaciju i kontrolu spolnog ciklusa, a imaju i značajnu ulogu tijekom graviditeta.

Sam postupak obavlja se u općoj narkozi. Sterilizacijom mačke uklanjaju se reproduktivni organi. Kod ženki je operacija nešto kompliciranija, jer su maternica i jajnici smješteni u trbušnoj šupljini, zbog čega je potreban rez na trbuhu, a nakon zahvata postoje konci koje će vaš veterinar izvaditi kada rana zaraste; zato se mačke malo duže oporavljaju.

Radi smanjene aktivnosti nakon operacije, sterilizirane mačke su sklonije nakupljanju prekomjerne težine, osobito ako jedu istu količinu hrane kao i prije. Nakon sterilizacije, prvih sedam dana svakako biste maci trebali omogućiti mir i tišinu. Treba obratiti pozornost na ranu i voditi računa da maca ne liže ranu, kako bi što prije zacijelila. Savjetujem Vam da macu nekoliko dana hranite specijalnom medicinskom hranom za kvalitetniji i brži oporavak. Nažalost, postoperativno kod mačaka se smanjuje apetit. Vrlo je važna količina bjelančevina u hrani kako bi rana što brže zacijelila. Rani unos odgovarajućih količina hranjivih tvari je od velike važnosti za poboljšanje odgovora organizma u oporavku.

U ljekarnama Pet Centra možete kupiti medicinsku hranu za oporavak i to:

- Hills a/d konzervirana hrana, koja se može koristiti u razrijeđenom obliku, ako je potrebno životinju hraniti špricom na usta
- Royal Canin Convalescence s/o support u mokrom obliku i u obliku praha koji se razrijeđuje vodom.
- Eukanuba High Calorie u konzerviranom obliku.

Sve tri linije ovih medicinskih hrana izuzetno su ukusne, visokoenergetske, s lako probavljivim proteinima kombiniranim s povećanim količinama aminokiselina, vitamina, omega-3 kiselinama i mineralima, da bi se održao imunološki sustav i spriječila mogućnost komplikacija tijekom oporavka. Danas je sterilizacija mačaka u svim veterinarskim ambulantama rutinski postupak.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet Centru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr