Povratak

Poteškoće na putovanju - sredstva za umirenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moja mačka nije navikla na putovanje automobilom i jako je nemirna i nervozna. Da li ima neko sredstvo za smirenje koje bi joj mogla dati prije puta da lakše podnese putovanje? Hvala i lijepi pozdrav, Andrijana

O: Za umirivanje mačaka u veterinarskoj se praksi često koriste Sedalin tablete. Nakon aplikacije Sedalina životinje se umire, nisu razdražljive i agresivne, postaju nezainteresirane za okolinu, oslabe im obrambene reakcije, zatome osjećaj straha, umanjuje motorička aktivnost i istodobno im se opusti mišićje. Sedalin istodobno sprečava povraćanje te se koristi kao antiemetik.

Nakon primjene sedativni se učinak javlja za 15-20 min. Dajemo li dražeje na prazan želudac, sedacija je izražena poslije 60 min. Vršnu koncentraciju djelatne tvari u plazmi postiže se nakon 0,5-1 sata, pri čemu je poluvrijeme eliminacije u mačaka 12 sati.

Sedalin se izdaje po pregledu životinje, na veterinarski recept.

U našoj ponudi je i "Canina" Petvital program Bachovih cvjetnih tema iz kojeg bih preporučila globule (kuglice) koje u kućnih ljubimaca umanjuju osjećaj straha. Globule sadrže cvjetnu mješavinu, a životinjama se daju u hrani ili se otope u malo vode i dodaju vodi za piće u zdjelicu.

Kao još jedan prirodan pristup rješenju ovog problema preporučam Vam "Ceva" Feliway spray. Ovaj novi proizvod ima svojstva mačjeg facijalnog feromona, a koristi se u svim situacijama kada je potrebno mačku prisnije povezati s okloinom. Mačke svakodnevno, trljanjem lica, vlastitim facijalnim feromonima obilježavaju različite površine čime one za njih postaju prepoznatljive, bliske i ugodne.  Tako se Feliway, između ostalog, koristi za umirenje mačaka u transportu. Nanosi se na unutarnju površinu košare ili se rasprši u samom prevoznom sredstvu i to prije nego što mačka uđe u vozilo.

Svi navedeni pripravci u stalnoj su ponudi ljekarni Pet centra.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr