Povratak

Poteškoće s mliječnom žlijezdom nakon graviditeta i sterilizacije / Mršavost

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Prije mjesec dana dala sam sterilizirati macu staru godinu dana. Budući da je već imala bebaće, veterinar je morao sve odstraniti. Brzo je ozdravila, ranica je uredno zarasla, međutim dvije donje cikice su još uvijek nabreknute. Nisu joj bolne na dodir, a nisu ni toplije, međutim dosta je omršavila.
Katarina

O: Mliječna žlijezda je strukturno i funkcionalno specifična tubuloalveolarna razgranata kožna žlijezda. Tijekom svog razvoja prolazi kroz fazu prije laktacije i fazu laktacije, pri čemu se funkcionalno i strukturno mijenja.

Prije laktacije, a to je razdoblje prije prve gravidnosti ženke, u mliječnoj žlijezdi je žlijezdani parenhim reduciran i okružen debelim slojevima masnog tkiva, u kojem nalazimo mnoštvo limfnih i masnih stanica. Žlijezdani parenhim se sastoji od nerazvijenih alveola bez izraženog lumena, a u parenhimu prevladavaju odvodni kanali pojedinih režnjića. Razvoj žlijezdanog parenhima počinje sa spolnom zrelošću, a posebno je izražen u vrijeme gravidnosti jer dolazi do povećanja parenhima i razvoja žljezdanih acinusa te smanjenja vezivnog tkiva.

Možda se prije operacije mliječna žlijezda nalila pa je zaostatkom mlijeka došlo do stvrdnjavanja ostatka u mliječnim kompleksima, a pogotovo u zadnjima, koje su uvijek nešto veće.

Za poboljšanje gojnog stanja, preporučam da očistite Vašu macu od unutarnjih parazita, ako to niste učinili od poroda, tj. operativnog zahvata, kao i upotrebu specijalizirane medicinske hrane za oporavak.

Od medicinskih hrana preporučam visokoenergetske i lakoprobavljive konzervice u polutekućem stanju, namijenjene za oporavak ogranizma, koje je dovoljno koristiti u manjim količinama, a podignu opće stanje životinje. To su Hill`s a/d konzervice, Royal Canina Recovery i Eukanuba High calorie konzervice.

Za jačanje imuniteta preporučam Imunoboost pastu, koja je bogat hranidbeni dodatak s namjenom da životinje dobiju pojačanu energiju. Sadrži brzo apsorbirajuće trigliceride, esencijalne masne kiseline, glukozu, kolostrum (protutijela za imunitet), bakterije mliječne kiseline, vitamine A, D, B1, B2, B6, B12, C, PP i željezo.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr