Povratak

Poteškoće s prhuti - seboreja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovanje, Kiki, moja maca, crna ko ugljen, stara 5 god. počela se perutati po zadnjem dijelu tijela, nikakvih upala, krastica i sl. po tijelu nema, pa bih vas zamolio za vaše mišljenje. Jede isključivo suhu hranu Royal Canin od rođenja, ne dajem joj ništa masno sa strane, pogotvo ne svinjetinu, ali pije po malo jogurta svaki dan (2 kavene žličice) pa tražim vaše mišljenje.
Unapred hvala, Andrej.

O: Prhut je jedan od znakova ili simptoma koji prati bolesti kože, kao što je seboreja. Seboreja nije tako učestala kod naših maca, češće se javlja kod pasa.

Mogući uzroci prhuti (seboreje) su: bilo koja od organskih bolesti (pri tome se misli na sustave u tijelu - dišni, probavni, živčani i drugi), ishrana s premalo masti, Cheyletiella (kožni parazit), uši, dermatopytosis, bolesti jetre, virusna leukemija mačaka, autoimune bolesti, diabetes mellitus, povećana funkcija štitnjače, stresne situacije koje kod maca trenutno izazivaju ispadanje dlake u velikim količinama i posljedično tome javi se i suha seboreja (prhut).

Za točnu dijagnozu trebate se obratiti svom veterinaru, napraviti krvne pretrage kako bi se isključile neke od prethodno navedenih bolesti, možda se radi samo o posljedicama stresa.

U prehranu mace bi trebalo uključiti masne kiseline (omega 3 i 6), kako biste pomogli koži da se vrati u normalno stanje. U Pet centru možete nabaviti Dermanorm ulje koje pomaže poboljšanju konstitucije kože poslije kožnih bolesti, kod prekomjernog ispadanja dlake, dlake bez sjaja i prhutave dlake.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr