Povratak

Poteškoće sa zaraštavanjem rane nakon operacije i rekonstrukcije rane nakon pucanja šavova

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam mačka koji je bio na operaciji (neki tumor na vrhu repa, inače već 8 godina nema rep). Prvi put su mu popucali konci pa su ga ponovo šivali. Rana mu se i drugi put otvorila i sad tako zaraštava jer se stvara krastica. Mačak inače dobro funkcionira, ništa ga ne boli, niti smeta, al svaki odlazak veterinaru ga je izluđivao. Jer u protekla tri tjedna bili smo svaki drugi dan. Prije tri dana vadili smo zadnje konce, no danas sam mu uočila još jedan, a on se nikako nije dao veterinaru, a i tamo svi polude kad ga vide jer je užasno nemiran i reži. Pa sam mu odlučila sama izvadit taj konac. Nategla sam ga iza čvora, al mislim da sam prerezala previše. Otkinuo se samo dio koji je virio dan iza čvora, a mislim da je ostatak ostao unutra, ali ja ga više ne vidim. Može li mu se to ognojiti? Irena

O: Svaki operacijski  zahvat na životinjama nosi rizik od komplikacija. Deset do dvanest dana je najbitnije za oporavak Vašeg mačka, u to vrijeme dolazi do oporavka općeg stanja i do zaraštavanja rane koja je nastala usljed operacije. Komplikacije do kojih može doći su krvarenje, infekcija rane i bakterijska infekcija.

Naravno, zaraštanje će biti sporije ako su prvi puta popucali šavovi i trebala je rekonstrukcija same rane jer je tada trauma veća. Preporučuje se skinuti konce nakon 10- 12 dana. Naveli ste kako pretpostavljate da je dio konca ostao u rani. To je svakako strano tijelo koje će  sam organizam pokušati izbacit van, doći će do lokalne reakcije.

Bilo bi dobro kada biste stavljali neko sredstvo koje pospješuje zaraštavanje rane, a ujedno ima i antiseptički učinak. U ponudi veterinarskih ljekarni Pet centra za tu namjenu dostupan je Cothivet sprej – cikatrizirajući antiseptik za tretiranje rana bez obzira na njihovo porijeklo, prirodu, proširenost i lokalizaciju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr