Povratak

Potištenost, odbijanje hrane i vode, otečenje trbuha - hitna situacija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačka, bio je aktivan, jeo je puno i pio normalno; sada niti jede niti pije, a ne vrši ni nuždu, ne igra se, a gore je smršao, a stomak otekao kao da ima vodu pa vas molim ako možete da mi odgovorite šta je u pitanju. Hvala, Suada

O: Naveli ste niz ozbiljnih simptoma, koji upućuju na potrebu hitnog odlaska kod Vašeg veterinara. Dijagnoza Vaše mačke može se odrediti tek nakon pregleda životinje i detaljnih pretraga.


Ascites je abnormalno nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini. Volumen tekućine može biti vrlo mali ili pak značajan, rezultirajući povećanjem obujma trbuha. Uzroka ascitesu ima mnogo, od kojih mnogi mogu biti vrlo ozbiljni. Ascites nastaje istjecanjem tekućine u trbušnu šupljinu iz krvnih žila, limfnih žila ili unutarnjih organa. Uzrokom se smatraju hipoalbuminemija, tj. smanjena razina albumina u krvnim žilama, ozbiljne jetrene bolesti, bolesti srca i perikarda, traume, peritonitis, poremećaji u zgrušavanju krvi, bolesti limfnih organa, obstrukcija jetrene ili kaudalne vene. Kod mladih životinja najčešći uzrok ascitesa je zarazni mačji peritonitis (FIP). Više o ovoj bolesti pisala je moja kolegica, pod naslovom Mačji peritonitis (virusni peritonitis mačaka, FIP) i dezinfekcija prije nabavke novog ljubimca.

Upalna bolest crijeva također može biti uzrokom nakupljanja tekućine u abdomenu. Kada se stijenka crijeva upali dovoljno jako da propušta proteine, što dovodi do gubitka proteina u cirkulaciji, za posljedicu ima nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini ako se razina proteina spusti prenisko. Upala se često javlja kao posljedica invadiranosti crijevnim parazitima.

Svakako Vam savjetujem, bez obzira na mogući uzrok bolesti, da otiđete Vašem veterinaru što prije da pregleda Vašeg ljubimca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr