Povratak

Potporna terapija za mačku oboljelu od kalicivirusne infekcije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Poštovani, potrebno mi je drugo mišljenje. Mačka je stara cca 1.5-2 godine, kastrirana je, dijagnosticiran joj je calcivirus, bila je na terapiji (primala injekcije) i nakon 3 tjedna ponovno joj se vratio. Odmah je započeta po drugi put terapija i do sada je primila 10 injekcija. Maca jede, ne slini, bolje joj je, 3 put na dan daje joj se špricom multi-vitamin paste  Gim Cat Što je bolje za životinju, da se dalje nastavi sa injekcijama ili da se pređe na tabletice antibiotika s penicilinom? Da li kod uzimanja tih tableta može dobiti proljev i želučane tegobe i kako ih spriječiti? Što nam savjetujete da napravimo, a da bude najbolje za nju.
Srdačan pozdrav, Peter

O: Općenito kalicivirusnoj infekciji u mačaka pisao je kolega Dragan Vešović, dr.med.vet., pod naslovom Mačji kalicivirus ili feline calicivirus (FCV).

Za ovu bolest nema znastveno dokazane specifične terapije. Liječenje se zasniva na potpornoj terapiji nadoknade tekućine i antibioticima, steroidima i interferonima imunostimulatorima.

Najčešće propisivani penicilinski antibiotik širokog sprekta je Zoetis "Synulox". Sam proizvođač antibiotika napominje kako se vrlo rijetko u životinja mogu javiti reakcije preosjetljivosti na peniciline (npr. kožne reakcije), a u rijetkim slučajevima tablete mogu uzrokovati želučano-crijevne poremećaje (povraćanje, proljev, anoreksija).

Ipak, dugotrajna antibiotska terapija (bilo da se radi o injekcionim ili oralnim pripravcima) može izazvati disbalans crijevne populacije te time poremetnje probave. Tada se pribjegava davanju probiotskih dodataka prehrani za stabilizaciju probave (npr. Darm gel, Florentero pasta ili tablete i sl.). Od pomoći su i medicinirane hrane kod poremećaja probave u mačaka: Purina "Gastrointestinal", Royal Canin "Gastrointestinal", Animonda "Intestinal", Eukanuba "Intestinal".

Svakako bi bilo uputno s Vašim veterinarom, a sve prema zdravstvenom stanju Vaše ljubimice, raspraviti način liječenja odnosno potporne terapije, a sve kako bi se osigurao optimalni oporavak bez komplikacija zdravlja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr