Povratak

Potres mozga

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Maca mi je stara godinu dana, okotila je mače i nakon 21 dana doživjela je neku nesreću. Došla je kući sa ranom na usni i nepokrenom desnom šapom. Odmah sam otišla do veterinara, maca je bila u polukomi, ništa nije osjećala i navukli su joj se treći kapci, imala je temperaturu 40,5. Veterinar mi je rekao da sumnja na potres mozga. Dao joj je neku injekciju ako ima neki hematom na mozgu, infuziju, kalcij jer joj je srce ubrzano kucalo. Maca poslije toga jako puno spava, a zjenica na desnoj strani je jako sužena i šapa prednja desna je oduzeta. Da li će se maca oporaviti i da li će joj se šapa vratiti u normalnu funkciju?
Hvala unaprijed, Aida

O: Potres mozga (commotio cerebri) je funkcionalni poremećaj karakteriziran prolaznim gubitkom svijesti nakon traume glave, koji nije praćen strukturnom ozljedom mozga niti ostavlja ozbiljne neurološke posljedice. Gubitak svijesti je najupadljiviji simptom potresa mozga. Za nesvijest kod potresa mozga je značajno da nastaje neposredno nakon ozljede, traje kratko te da se prilikom osvješćivanja javlja prolazno smeteno stanje. Osim toga, javljaju se i vegetativni simptomi koji se kod životinja prepoznaju kao povraćanje, pospanost i slabost.

Diferencijalno dijagnostički potres mozga je potrebno razlikovati od drugih sindroma koji mogu pratiti ozljede glave, a koji nisu samo funkcionalne naravi već su povezani sa organskim oštećenjima moždanog tkiva. Gubitak svijesti koji se javlja određeno vrijeme nakon ozljede, kao i nesvijest koja dugo traje ne govore u prilog potresu mozga. Također, odsutnost pupilarnog refleksa pri osvjetljavanju zjenica, kao i ispadi motoričke funkcije obično na jednoj polovici tijela znakovi su težih oštećenja mozga.

Sam potres mozga prognostički je povoljan jer bolest u velikoj većini slučajeva ima tendenciju k potpunom ozdravljenju u roku od nekoliko dana ili, u težim slučajevima, tjedana.

Savjetujem Vam da, u dosluhu s veterinarom, i dalje svakodnevno pratite zdravstveno stanje Vaše mačke kako biste pravovremeno reagirali na eventualno pogoršanje. Ukoliko se radi o težoj ozljedi glave, te se stanje niti nakon određene terapije osobito ne popravi, preporučujem Vam posjet veterinaru s ciljem eventualnog ponovnog općeg kliničkog pregleda te dodatnih pretraga (kompletna krvna slika, biokemija krvi, RTG, EKG). Na osnovi nalaza najbolje će se procijeniti prognoza, odnosno pravo stanje Vašeg ljubimca te preporučiti odgovarajuća terapija