Povratak

Povećan trbuh u mačića - čišćenje mačića od parazita

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam malog mačića, oko mjesec dana starog. On je znatno manji od ostalog legla i ima jako velik stomak. Tretiran je protiv glista, ali mu je stomak još uvijek  velik. Brigita

O: S obzirom na to da ne navodite kojim preparatom i koliko puta je mačić tretiran protiv unutarnjih parazita, savjetujem Vam da, ukoliko već niste, svakako ponovite dehelmintizaciju odgovarajućim preparatom. Osim toga, da biste bili sigurniji te da bi dehelmintizacija bila učinkovitija, dezinficirajte kuću, a naročito mjesta gdje se mačić najviše zadržava.

U ponudi u našim Pet centrima možete pronaći vrlo učinkovit preparat za dezinfekciju površina Canina Capha DesClean sprej - pH je neutralan pripravak u kombinaciji s biocidom i anionskim tenzidima za dezinficirajuće čišćenje prebivališta životinja sa antibakterijskim, fungicidnim, tuberkolozidnim, sporocidnim i virucidnim djelovanjem, te za sigurno uništavanje parazita i glista, kao i za čišćenje prostora od kožnih masnoća i mokraćne kiseline.

Također, zbog povezanosti razvojnog ciklusa, svakako je vrlo bitno istovremeno čišćenje mačaka i protiv vanjskih i protiv unutarnjih parazita. Naime, u mačaka parazitira i Dypilidium caninum, mala pasja trakavica, u čijem razvojnom ciklusu sudjeluju buhe. Buha je posrednik u razvojnom ciklusu, a teoretski je moguće i da se čovjek invadira ovim parazitom, ako slučajno proguta buhu.

O prvom čišćenju mačića od unutarnjih parazita te o Banminth pasti za mačke, koju ujedno i preporučam, pisala je kolegica Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med. ovdje.

Također Vam preporučujem da, nakon ponovljene dehelmintizacije, napravite koprološku pretragu kako bi se utvrdila uspješnost terapije. Potonje možete obaviti na Zavodu za parazitologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Povećan trbuh u mačića obično se primjećuje uslijed invazije crijevnim parazitima, no proširenje trbušne šupljine može se razviti i uslijed povećanja obujma pojedinih organa ili uslijed nakupljanja tekućine u samoj šupljini.

Ascites predstavlja nakupljanje serozne tekućine u trbušnoj šupljini, a njegovi uzroci mogu biti: bolesti jetre, neoplazme (bilo kojeg intraabdominalnog organa), hipoproteinemija (snižena koncentracija bjelančevina u krvi), portalna hipertenzija (bolest kod koje je prisutan povišeni tlak u jetrenom krvotoku), virusne bolesti, zatajenje desnog srca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr