Povratak

Povećani limfni čvor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam mladoga mačka koji provodi vrijeme i u kući i vani. Živahan je,  ponaša se normalno, dobro jede, no jedan dan sam primjetila da ima grozan zadah.... Onda sam mu na vratu napipala dvije kvržice, po jednu sa svake strane, jedna manja,  jedna veća, ali nisu bolne na dodir. Počela sam mu davati antibiotik za mace klavuxil prije 4 dana, zadah je nestao,  ali kvržice nisu. Smatram da se radi o natečenoj limfnoj žlijezdi pa me zanima jeli to neki ozbiljniji problem ili bi antibiotik zaista mogao pomoći? Te kvržice su samo ispod brade, na vratu, nigdje drugo na tijelu. Unaprijed hvala i lijep pozdrav. Mihaela

O: Samo na osnovi simptoma – otečena/povećana limfna žlijezda ne mogu znati da je problem ozbiljnijeg karaktera ili samo izričito upalne naravi. Limfne žlijezde su svojevrstan filter štetnih tvari, tj. djeluju kao produžena ruka krvotoka. Ukoliko dođe do bakterijske upale ili upalne reakcije struktura uokolo limfnog čvora jasno je da će limfni čvor reagirati povećanjem sve u svrhu eliminacije bakterija iz organizma. U tom slučaju bi antibiotik širokog spektra trebao riješiti "problem". Ponekad čak i nakon uzimanja antibiotika čvorić ostane palpabilan jer umjesto normalnog tkiva limfnog čvora zbog dugotrajne izloženosti infekciji nastane ožiljkasto tkivo koje je po svojoj strukturi žilavo i tvrdo na opip, obično ne smeta niti ne boli prilikom palpacije.
Inače, kod kliničke pretrage veterinar prvo limfni čvor opipava da se vidi je li riječ o dobroćudnoj pojavi ili to možda upućuje na povećanje zloćudne prirode. Nakon toga bi bilo dobro obaviti uobičajene krvne pretrage kojima se isključuje ili potvrđuje postojanje infekcije. Kod površinskih limfnih čvorova, ali i kod onih u trbuhu, najjednostavnije je napraviti ultrazvučnu pretragu kojom se sa velikom sigurnošću može pokazati jesu li ti limfni čvorovi dobroćudni ili zloćudni.

 

Općenito se smatra da kad je povećani limfni čvor jako mali, kad je riječ o pojedinačnom limfnom čvoru te kad je on pokretan u odnosu na okolno tkivo, tada se obično radi o dobroćudnom povećanju. Ako su pak limfni čvorovi povećani tako da su grozdasto spojeni, da su neravni, tvrdi, da strše iznad površine kože, to može upućivati na zloćudnu bolest.

 

Ako postoji i najmanja sumnja na zloćudnu prirodu povećanja, radi se citološka punkcija, odnosno uzima se uzorak tog limfnog čvora pod kontrolom ultrazvuka, a zatim se punktirani sadržaj šalje na patohistološku pretragu gdje se na kraju daje sud je li riječ o dobroćudnom ili zloćudnom povećanju. Ponekad se, ako se iz citološke pretrage ne dobije dovoljno materijala za pouzdanu dijagnozu, treba uzeti veći uzorak ili izvaditi cijeli limfni čvor.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr