Povratak

Povećani limfni čvorovi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imamo mačku od 7,5 mj. koja je pred mjesec dana sterilizirana i od tad su joj natečeni limfni čvorići. Primila je 10 injekcija antibiotika, ali ne znam kojega. Rađen  je test na mačju sidu i leukamiju koji je negativan. Rađena je neki dan i krvna slika koja ne može biti bolja. Mačka je danas malo kašljala i imala žutu slinu, njuškica joj je suha i topla, a drugoj mački koju imam i koja je jednako stara je njuška hladna i vlažna. Inače, mačka uvijek trubi kad diše jer ima kukast nosić. Vesela je  i jako puno jede, ne vidim nikakve znakove bolesti na njoj. Molim savjet što dalje! Veliki pozdrav, Azra

O: Limfni čvorovi se nalaze po cijelom tijelu, a u mačaka se oni koje možemo opipati nalaze ispod luka donje vilice i na stražnjoj strani zadnjih nogu, iznad pete. Limfni čvorovi najčešće se nalaze na sjecištima limfnih žila, a njihova je uloga, između ostalog, filtriranje limfe. U limfnim čvorovima se zadržavaju i eliminiraju strane stanice, bakterije, virusi, toksini i antigeni. Kako svaki limfni čvor prikuplja limfu određenog područja tijela tako se npr. podvilični limfni čvorovi u pravilu povećaju kod upalnih promjena na području glave i vrata.

Ukoliko se povećaju ostali limfni čvorovi, a dijagnostika je uz palpaciju vezana uz dodatne pretrage kao što je ultrazvuk abdomena, svakako treba pretpostaviti da je riječ o sistemskom oboljenju.

S obzirom na to da maca ipak pokazuje znake respiratornih problema, vjerojatno je riječ samo o tom uzroku.

Kako je bila na operativnom zahvatu, za pretpostaviti je da joj je imunitet oslabio. Stoga Vam preporučam da maci uvedete u prehranu neki od multivitaminskih dodataka ili preparate koji djeluju direktno na imunitet ("Imunooboost" pasta, "Felimmun" tablete). "Imunooboost" pasta sadrži kolostralna antitijela, a "Felimmun" tablete sadrže beta glukane koji nespecifično stimuliraju imunitet. Ova pasta i tablete su odličnog okusa i mace ih rado uzimaju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr