Povratak

Povišena tjelesna temperatura mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Slađana Trutin, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo persijsku macku staru tri godine kojoj su pre četiri dana izvršili carski rez jer nije mogla samda se omaci, mačići su bili nerazvijeni. Primila je tri inekcije posle toga. Prvog dana je malo jela i pila vodu, posle toga  povraćala i odbija hranu, samo pije vodu. Mokri redovno. Juče joj je veterinar  izmerio temperaturu 38,7 i kazao da je dobro, rana je dobra, nije povraćala više. Danas celi dan nije ništa jela osim vode, kad smo izmerili temperaturu bila je 39,5. Šta sme da se daje za temperaturu? Slavica

O: Normalna tjelesna temperatura zdrave, odrasle mačke je 38-39,5 stupnjeva.

Temperatura može biti povišena ukoliko je mačka uznemirena ili preplašena, ukoliko je neposredno prije mjerenja bila aktivnija ili ukoliko se zaista radi o bolesti.

Temperatura se mjeri rektalno. Kod nemirnijih životinja potrebna je pomoć još jedne osobe koja će mačku držati. Ako koristite živin termometar, prije upotrebe ga protresite i podmažite sapunom, a zatim polako stavite u rektum, otprilike 2,5 cm od analnog otvora. Nakon određenog vremena (postoje petminutni i minutni termometri) termometar izvadite, obrišite i očitajte. Ukoliko tjelesna temperatura na bilo koji način odstupa od normalnih vrijednosti, potražite pomoć veterinara.

Na povišenje tjelesne temperature utječu tzv. endogeni pirogeni. Endogeni pirogeni otpuštaju se iz stanica obrambenog sustava kada u organizam uđu bakterije, virusi, kod upalnih procesa u organizmu, bolesti imunološkog sustava, neoplastične bolesti itd. Također i pod utjecajem bakterijskih toksina, kemijskih spojeva koji nastaju raspadanjem bakterijskih stanica. Kod vrućice pojačavaju se metabolički procesi 5-8 puta, povećava se potrošnja kisika i rad kardiovaskularnog i respiratornog sustava. Za vrijeme povišene tjelesne temperature smanjuje se i količina željeza u plazmi, kako bi se spriječio rast bakterija koje za svoj razvoj trebaju željezo.

Povišena tjelesna temperatura najčešći je pojedinačni simptom, koji upućuje na poremećaj u organizmu ili na bolest. U 90% slučajeva povišena tjelesna temperatura je oblik obrambene reakcije organizma na virusnu ili bakterijsku infekciju. Vrućicu ili povišenu tjelesnu temperaturu mogli bismo definirati i kao nespecifičnu reakciju organizma na štetne, infekcijske agense.
 
Do povišene tjelesne temperature dolazi kada centar za temperaturu u središnjem dijelu mozga (hipotalamus) poveća tjelesnu temperaturu više od uobičajene, a razlog tome je upala same rane koja je najintezivnija trećeg dana od operacije .

Preporučuje se mirovanje, te je svakako jako dobro dati prikladnu hranu (Hill's hranu u konzevi a/d, Eukanuba High Calorie ili pak Royal Canin Recovery) kako bi mačka dobila apetit i kako bi joj se povećala opća otpornost.

Svakako je dobro posjetiti veterinara, ukoliko kod istoga nemate već zakazan termin s Vašom mačkom. Ukoliko se situacija s temperaturom ne promijeni, posjet veterinaru je indiciran odmah te je uputno ne čekati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr