Povratak

Povraćanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačku staru 6,5 mjeseci. Kod mene je od svog trećeg mjeseca starosti. Sve je bilo u redu do prije nekih mjesec dana. Počela je učestalo povraćati, uglavnom u večernjim satima. Svaki, svaki drugi dan, nekad i 2 puta dnevno. Vodila sam je veterinaru, preglednom je ustanovio da ima upalu grla i predpostavio da možda povraća od gnoja iz grla koji curi u želudac. Liječena je tri puta svaki treći dan antibiotikom kod istog. Povraćanje je za vrijeme terapije prestalo, ali se opet vratilo. Vodila sam je kod veterinara ponovno, grlo je bilo izlječeno, pa sam kupila Royalov Hypoalergenic. Sada jede samo tu hranu, no i dalje povraća. Prije je jela isto Royal Canin hranu, ali ne medicinsku.

Redovno je čišćena od svih parazita, kod pojave povraćanja ponovno očišćena od crijevnih iako je od predhodnog čišćenja prošlo tek mjesec dana. Ona je inaće vesela, razigrana i ne pokazuje nikakve znakove bolesti. Veterinar veli da bi trebali napraviti biokemijski test te slikanje želuca. Imam osjećaj da će se sve pokazati u redu, no ne znam, vodim je sutra. Što bi još moglo uzrokovati učestalo povraćanje, sadržaj uglavnom bude poluprobavljena hrana.
Hvala!

O: Povraćanje (vomitus, emesis) je pojava kada životinja izbaci sadržaj želuca na usta ili nos.

Povraćanje je obično refleksne naravi tj, posljedica podražaja iz ždrijela, jednjaka ili želuca. Povraćanje je najčešće znak akutnog oboljenja želuca, rjeđe drugih dijelova probavnog trakta. Ponekad je povraćanje i centralnog porijekla (bolesti CNS-a, npr. potres ili upala mozga). Želučani poremećaji javljaju se i uslijed gastritisa, invazije parazitima, ulkusa, stranih tijela ili tumora. Osim ovih, i drugi trbušni poremećaji dovode do povraćanja. To su upale gušterače, potrbušnice ili jetre. U obzir treba uzeti i metaboličke, te hormonalne bolesti. To su bolesti jetre, bubrega, slabije aktivna nadbubrežna žlijezda, hipertireoza, poremećaji elektrolita, te strah.

Specificno za mačke je i nastajanje kuglica dlake (hairball) prilikom njihovog dnevnog uređivanja. Kuglice dlake se u želucu mačke ponašaju kao strano tijelo i ometaju probavu. Uslijed nastajanja tih nakupina dlake u probavnom sustavu mačke posljedično može doći do regurgitacije ili povraćanja. Da bi spriječili nakupljanje dlake u probavnom sustavu mačke potrebno je koristiti paste (Malt soft pasta, Bezo pet pasta i sl.) i maci ponuditi tzv. mačju travu. Takve paste sadrže sirova vlakna i biljna ulja koja pomažu odstranjivanju kuglica dlake iz želuca. Pasta obloži kuglicu dlake i na taj način olakša njihov prolaz iz želuca u crijevo i iz crijeva prema van.

Također jedan od uzroka povraćanja može biti i intolerancija na hranu. Ako Vaša maca nema dermatoloških problema, možda ne bi bilo loše da je neko vrijeme hranite s intestinal hranom za mačke od Royal canina, a ako ni to ne pomogne, izbacite dehidriranu hranu i hranite je samo intestinal mekanom hranom, jer je mekana (mokra) hrana u tom slučaju bolja za nadraženu sluznicu želuca.

U svakom slučaju, nužno je da posjetite veterinara koji će jedino daljnjim pretragama moći dijagnosticirati točan problem kod Vaše mačke.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr